Gost Vjekoslav Kaleb

Vjekoslav Kaleb

Gost Vjekoslav Kaleb

Bilješke o piscu:

Vjekoslav Kaleb; romanopisac i novelist; pisao je reportaže, prikaze, članke i filmske scenarije. Bio je urednik nekoliko književnih časopisa, tajnik Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.Najpoznatija djela su mu: zbirke pripovijedaka «Na kamenju» (1940.), «Izvan stvari» (1492.), «Novele» (1946.), «Kronika dana» (1949.), «Pripovijetke» (1951.), «Smrtni zvuci» (1957.) itd.

Gost Vjekoslav Kaleb Vrsta djela:

Novela

Gost Vjekoslav Kaleb Tema:

Neočekivani dolazak gosta-psa

 

Gost Vjekoslav Kaleb Kratki sadržaj:

Jedne obične večeri dok se obitelj spremala za večeru, na ulazna vrata je zakoračio gost-pas kojeg je prva zapazila Mara.Ne obazirajući se na njega, obitelj je sjela za stol i počela večerati. Pas je sa ulaznih vrata prišao Frani i pomno pratio njegove pokrete žlicom. Kad je Frane to primijetio, žlicom mu odreže komad otvrdnule kaše i baci na pod.

Ugledavši kašu na podu, on se ne pomakne. No kada mu je Mara stavila u drvenu zdjelicu kaše i odnijela u kut kuće, pas polagano ode do zdjele i počne jesti. Nakon toga više nije obraćao pozornost na njihovu večeru.

U to vrijeme uđe susjed Špirkan, zastane na trenutak i upita čiji je to pas. Nitko mu nije odgovorio zato što nitko nije znao.Dok su oni razgovarali o dolasku psa, na vratima se pojavio stari zvonar Markutina. On također primijeti psa i pridruži se ukućanima. Kako su oni diskutirali o psu sve glasnije i glasnije na neki način počeli su se svađati. Nikako nisu mogli odrediti od kuda je taj pas došao i što to znači njegov dolazak.Pas se u taj čas digne, rastegne i protrese se na običan pseći način od glave do repa i krene prema vratima kuće. Vidjelo se vani na mjesečini da je na vratima dvorišta digao nogu, kao sasvim običan pas, smočio prag i nestao u noći.

Gost Vjekoslav Kaleb Analiza likova:

Gost (pas)Miran, tih, povučen

FranePričljiv, glasan

Gost Vjekoslav Kaleb Citati:

Interijer:

«Ono tvoje sjedi u mračnoj kući pod čađavim gredama:

na kladi uz vatru Frane, za niskim stolom miješa

kašu za večeru Mara, a na kovčegu uza zid čuči,

vrebajući kao divlja mačka, kuštrava kći.»

Citat opisuje jednu seljačku kuću.

Glavni lik:

«S vrata su gledala dva blaga, pametna oka, mirna i

sama kao dvije svijeće na oltaru.

To je na vratima stajao ovelik lovački pas prepeličar,

duge sive dlake, tankih smeđih ušiju obješenih i

priljubljenih uz obraz kao baršunaste krpe. A tih je;

svečan bojom se slaže s mrakom, samo mu se oči

odvajaju»

Citat opisuje odlazak gosta.

Glavni događaj:

«U taj se čas pas digne. Rastreseno pogleda prisutne: ne čudi se što ih je toliko. Sasvim se vješto protegne, zijevne i otrese čisto na svoj način od glave do repa. Tada najednom dobije poslovan izraz: skoči na pod, pa se uputi u svojem putnom koraku van, ne pogledavši nikoga, niti Franu koji mu je najbliži stajao, skrštenih ruku na prstima kao pred svojim dućanom.»

Citat opisuje odlazak gosta.

Gost Vjekoslav Kalebstranica za download nekoliko lektira istog djela

CDOVI
Daš lajkić? Plakat ću!

Daš lajkić? Plakat ću!