Ranko marinković

Ranko marinković

Glorija Ranko Marinković

Lektira – kratak sadržaj prepričano, analiza djela, likovi, karakterizacija, biografija

Lektira Glorija Kratak sadržaj prepričano

Glorija, koja spada u grupu drama, ima ukupno šest slika. Glavni likovi drame su don Jere i Glorija, a ostali likovi su biskup, don Zane, Floki Flesche i don Florijo. Radnja se odvija u jednoj udaljenoj otočnoj biskupiji u toku Drugog svjetskog rata. Drama prikazuje manipulaciju i nasilje koje probodi totalitarni sustav nad pojedincem.

 

 

o piscu biografija

Ranko Marinković

Don Jere je ambiciozni mladi svećenik koji želi napredak u crkvi. Želio je privući vjernike u crkvu, a za to je pripremio eksperiment: na mjestu gdje stoji Gospina kipa odlučio je postaviti živu djevicu, a za to je pripremio sestru Magdalenu. Ona je nekadašnja artistica na trapezu. To je Glorija Flesche. Ranije je napustila cirkus kako bi potražila mir u crkvi kao sestra karmelićanka.

 

 

Vjerovala je da je Bogorodica spriječila posljednji skok kojeg je izvodila. Trapez je bio slomljen, a skok fatalan. Don Zane je iskusno pokušao odgovoriti don Jeru od onoga što je namjeravao. Ipak, bolesni biskup prihvatio je tajnikov plan. Don jere je od sestre Magdalene tražio bestjelesnost, savršenstvo i uzvišenost nebesku. Želio je da bude savršeni kip kako bi pokazala da su čuda, ipak, moguća. U biskupiju je došao nekadašnji čelnik cirkusa Rikardo Kozlović čije je umjetničko ime Floki Flesche. On je ustvari Glorijin otac. Nudio je njegov mehanički Isus, zapravo njegov izum, koji je proljevao krv i uzdisao.

 

 

Kada ga je don Jere otjerao, don Zane mu je objašnjavao da je izum čak i moralno problematičniji jer manipulira čovjekom koji je živ. U crkvu je iz dana u dan dolazilo mnogo ljudi. Dolazili su vidjeti kip koji je ostavljao pogledom utisak na vjernike. Kozlović je prepoznao svoju kćer i želio je razgovarati s njom. Od nje je tražio povratak u cirkus, ali mu ona nije odgovarala. Don Jere je otjerao njenog oca. Nije mu dopustio vidjeti svoju kćer.

 

 

Svakoga dana ispod Gospinog oltara molila se majka koja je bila zavijena u crno. Budući da je bila lažna Gospa, Glorija nije uspjela zadržati suze. Žena je povjerovala kako se Bogorodica njoj smilovala i da ju je čula, te je vjerovala da će njen sin ponovo biti zdrav. Poslije je njezin sin umro, pa su ljudi počeli sumnjati u prevaru. Magdalena je odlučila da ne želi biti marioneta don Jere, te je otišla s ocem. Don Jere je bio očajan, a u tome je i razbio mehaničkog Isusa. Glorija se godinu dana spremala za novi nastup u cirkisu. Prije samog nastupa, pojavio se don Jere. Bio je očajan i slomljen. Nije znao ni kako da joj se obrati.

 

 

On joj je poslije otkrio mračne slutnje u vezi s nastupom. Veoma teško joj je priznao da ju voli, ali je u tu prostoriju ušao Kozlović i tjera ga. Poslije je Glorija, ipak, nastupila, a nedugo nakon toga čuje se i vrisak i njen pad. Četiri klauna su je iznijela s pozornice. Pratio ju je otac dok je ljubio Glorijinu kosu. Don Jere je ostao na pozornici. Plakao je. U tim trenucima bio je čovjek koji nije mogao sakrizi svoju nesreću.

 

Njena sudbina izvirala je iz podijeljenosti na Magdalenu, Jagodu i Gloriju. Don Jere je dopunio njen lik rascijepljenošću između muškarca i svećenika. Na kraju su oboje završili tragično.

Lektira Glorija Ranko Marinković

GLORIJA FLECHE (Jagoda, Sestra Magdalena) – glavni je lik drame Ranka Marinkovića – Glorija.

Na početku ju upoznajemo kao Magdalenu, časnu sestru. Njezina prošlost nije joj omogućavala stjecanje povjerenja dok je bila uključena u aktivnosti crkvene zajednice. Biskup je mislio kako je u samostan otišla zbog njenog hira. Njena Unutarnja tragedija proizašla je zbog toga što ju je bilo nemoguće definirati: sestra Magdalena nije sigurna da li je u potpunosti prekinula sa prošlošću. Budući da nije mogla suzbiti osjećaje prema don Jeri,odlučila je ponovno postati Glorija.

 

Kada je crkvu zamijenila cirkusom, zapravo je promijenila samo kostim. Ni Glorija nije ono što je željela biti. Ona je razapeta između više stanja, između više likova i uloga. Na samom kraju mogli smo vidjeti njezinu pravu osobnost: Jagodu. Trenutak samospoznaje bio je bio je razgovor s don Jerom na samome kraju. Samo je ljubav bila moguće rješenje za Gloriju, odnosno, Magdalenu, ali ljubav u ovom slučaju nije bila moguća. Svoju sudbinu je pronašla u smrti.

 

Glorija Ranko Marinković

Glorija Ranko Marinkovićstranica za download nekoliko lektira istog djela

Igraš se i učiš!

Igrama su obuhvaćeni razni predmeti i ključni pojmovi propisani Nastavnim planom i programom. Budući da su zadaci i pitanja slični zadacima iz radnih bilježnica, pisanih ispita ili usmenih provjera, igre mogu biti dobra priprema za provjeru znanja u školi.

Klikni za igru
Daš lajkić? Plakat ću!

Daš lajkić? Plakat ću!