Istina i ljubav Ivan Cankar

Ivan Cankar

Istina i ljubav Ivan Cankar

Lektira – kratak sadržaj prepričano, analiza djela, likovi, karakterizacija, biografija

 

Lektira Istina i ljubav Šalica kave

Kada je Ivan ponovno stigao kući, tamo je ostao skoro tri tjedna. Nešto se nije baš osjećao dobro, bio je potišten i tužan, ali i nezadovoljan kompletnom situacijom. Po dolasku, u komorici je proveo prvu noć. Odmah kada se probudio sljedećeg jutra, vidio je majku. Ona je bila zabrinuta i tužna, a dok ga je promatrala, počela je jecati i plakati. Poslije se Ivan prebacio gore na tavan. Počeo je pisati svoje  ljubavne priče nakon što se smjestio na sijenu.

 

Dok je jednoga dana pisao svoje priče, poželio je popiti za crnu kavu. Ipak, pomislio je da sigurno u kući vjerojatno nema niti  hrane, a da ne govorimo o kavi. Majka ga pogleda posebnim pogledom, a zatim je otišla. Ivan se poslije vratio na tavan gdje je počeo s pisanjem.

 

Nakon toga, čuo je neke korake i osjetio je da mu se neko približava. Bila je to njegova majka koja mu je ponudila šalicu kave. Ivan je bio drzak prema njoj i rekao joj da mu sada više ne treba kava. Majka je bila tužna zbog njegove reakcije, te je nijemo otišla.

 

Ivanu je poslije bilo žao, a čak se i kajao. No, bilo je prekasno. Treba znati da uvijek moramo biti puno suosjećanja prema onim ljudima koje volimo i koji su nam značajni.

biografija

Ivan Cankar

Lektira  Istina i ljubav: Lisac

Bio je jedan dječak koji je jako volio životinje, a njegova plemenita ljubav prema životinjama bila je ogromna. Znao je da je životinji iz divljine potreban život potreban život u prirodi, a ne u zatočeništvu. On je imao i mladu lisicu koju je držao nekoliko dana zavezanu. Jadna lisica se patila, dok na kraju nije i uginula. Sljedećeg jutra, vidio ju je dječak mrtvu. Drugi su mu rekli da je lisac uginuo, on je mislio da sam sebi oduzeo život .

 

Poslije nekoliko dana, dječak je pak  dobio svog novog lisca. Njegovao ga je, dobro hrani i čuvao, se je lisac ponašao sve čudnije i čudnije. Kada su jednoga jutra izašli vani, vidjeli su da nema više najljepših kokoši najljepše. Odmah nakon toga, ugledali su lisca i njegov pokušaj gdje je htio doći nekako do kunića. Kako ne bi činio veću štetu, odlučili su da ga premjeste na drugo mjesto gdje će biti sam. Poslije nekoliko dana, morao je dječak napustiti svoj dom. Nakon što se vratio, odmah je primijetio da ni lisac više nije tu. Žene su ga, čuo je, ulovile kada je krao piliće, a zatim su ga ubile. Za ručak pripremljeni su bili pečeni pilići.

 

Lektira  Istina i ljubav: Suhe kruške

U posebnim prilikama majka je djeci dijelila kruške koje je čuvala u ormaru. Janez i Lina jedva da su mogli dočekati kada će ponovno dobiti kruške, pa su odlučili da sami dođu do njih

 

Lina je nekako Janeza nagovorila da pokušaju ukrasti kruške. Otkinuo je s ormara dasku i odlučio se da dohvati kruške. Kada je napunio svoje džepove, otišli su iza kuće i tamo se prikrili. Ondje su ih namjeravali tamo pojesti. Nakon toga, to su često ponavljali, tako da nisu više imali osjećaj krivnje. Poslije nekog vremena, točnije jednog tjedna, majka je trebala kruške podijeliti djeci. Ali, kada je otvorila ormar, krušaka imala je što i vidjeti. Kruške su nestale.

 

Majka je pokušavala saznati tko je bio krivac, a djeca su ju gledala s čuđenjem. U tom trenutku Lina je pokazivala rukom na Janeza koji se pokušao opravdati. Ipak, majka je jako bila tužna zbog toga. Nije se uspjela utješiti i plakala je. Sjela je na klupu i plakala, a Janez je s žaljenjem gledao u nju. No, ništa više nije mogao učiniti.

 

Istina i ljubav Ivan Cankar

 

Alisa u zemlji čudesa Lewis Carrollstranica za download nekoliko lektira istog djela

Igraš se i učiš!

Igrama su obuhvaćeni razni predmeti i ključni pojmovi propisani Nastavnim planom i programom. Budući da su zadaci i pitanja slični zadacima iz radnih bilježnica, pisanih ispita ili usmenih provjera, igre mogu biti dobra priprema za provjeru znanja u školi.

Klikni za igru
Daš lajkić? Plakat ću!

Daš lajkić? Plakat ću!