Koko i duhovi Ivan Kušan

Ivan Kušan

Koko i duhovi Ivan Kušan

Ivan Kušan

Koko i duhovi

Bilješka o autoru:
Ivan Kušan se rodio 30. kolovoza 1933. godine u Sarajevu. 1939. godine njegova obitelj seli u Zagreb. Književnik je, prevoditelj s ruskog, francuskog i engleskog jezika, diplomirao je na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Piše scenarije, kritike, novele, drame, romane za djecu po kojima je poznat. Njegova najpoznatija djela su: „Toranj“, “Zidom zazidani”, “Trenutak unaprijed”, “Razapet između”, također je i autor serija: “Lažeš Melita”, „Zagonetni dječak“, “Dvadeset slavnih”, “Ljubav ili smrt”. Popularnost je stekao romanima čiji je glavni lik dječak Koko, napisao ih je osam; “Koko i duhovi”, “Uzbuna na zelenom vrhu”, “Domaća zadaća”, “Koko u Parizu”, “Zagonetni dječak”, “Lažeš Melita”, “Ljubav ili smrt”, “Koko u Kninu”.
Ivan Kušan dobitnik je književnih nagrada, a njegova djela su prevedena na svjetske jezike. Trenutno predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

O djelu:

Roman “Koko i duhovi” objavljen je 1958. godine, a 2011. godine ekraniziran.
Glavni lik je dječak Koko koji ide u osnovnu školu, u drugi razred. Radostan je zbog preseljenja u novi stan, ali i žalostan jer više neće moći viđati stare prijatelje tako često. Sve započinje jedne večeri kada je ugledao duha. Njegova sestra zove se Marica, a prijatelji su mu Božo, Miki  i Zlatko.

 

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: jesen

Mjesto radnje. Heinzlova br. 31, Maksimir, skladište, kino Union, Kvaternikov trg, Majerova kuća

 

Kratak sadržaj:

Obitelj Milić se doselila u grad, a prije su živjeli na Zelenom Vrhu. U početku se nije imao s kim družiti no tada je upoznao Zlatka Brnčića. Njemu je rekao kako mu je dobro u njihovom novom stanu i da mu se sviđa, a Zlatko je dodao kako je ondje prije njih živio stari Vincek, on je umro, ali je bio škrt i čudan.

Koko i Zlatko su postali tako dobri prijatelji da su malo porezali prst na lijevoj ruci i razmijenili kapi krvi, tako su postali braća. Zlatko se čudio da su tako brzo uselili u stan. Povjerio mu se i da je jedne večeri čuo Vinceka da nekoga zove. Koko je u stanu živio s majkom, ocem i sestrom Maricom, a imali su i psa Cara. Po zanimanju Zlatkov otac bio je doktor. Jednog dana Zlatko pokaže Koku tajnu koju je skrivao – jamu. Zlatko je htio da zajedno s njim kopa i da tako  potvrde da je duh zapravo stari Vincek. Koko je htio da i Miki bude zajedno s njima, ali se Zlatko nije složio. Miki i Koko su zajedno sjedili u klupi. Kada je jednog dana došao iz škole njegovi roditelji su pričali o nekakvoj tajni i hoće li njemu reći zato. Kada je njegova sestra otišla u školu otac mu pokaže omotnicu naslovljenu na Kokova djeda. Kada je Koko otišao do starog skladišta Zlatko je već bio tamo i kopao. Koko mu se povjerio kako su primili pismo da isele iz stana, ali Zlatko nije reagirao na njegovu priču. Navečer su Horvatići, Miki i Ruža došli kod Milićevih na večeru. Odjednom tijekom večere je nestalo struje. Kada je Jozo sve pregledao zaključili su kako je netko prerezao žice i odnio osigurače. Koko se sjetio čovjeka koji je došao pregledati vodovodne cijevi, sa sobom je odnio ključeve stana i otišao bez pozdrava.

S Mikijem je razgovarao njegov otac i rekao mu kako su Milićevi čudna obitelj i kako smatra da ga je Koko htio pokrasti, također je od starog Majera čuo kako je Jozo bio u zatvoru zbog ubojstva. Mikiju se svidjela Marica i nadao se da je ona drugačija.

Koko se iste večeri probudio zbog toga što je ružno sanjao, a u kući je netko pustio plin. U kuhinji otac je našao uže koje je bilo povezano s otvaračem za plin i bačeno kroz prozor da se može otvoriti izvana.

Kada je Koko upitao Ružu da li zna nešto o Vinceku, ona mu je rekla da izađe iz njezinog stana, zbog toga je Koko posumnjao da nešto taji.

Zlatko je rekao Koku kako nešto skriva od njega jer se njegov prst ugnojio, a Zlatkov je zarastao, također mu je rekao da mora svima pričati kako vjeruje u duhove, i ukoliko njegov otac bude namjeravao prijaviti nešto da ga spriječi u tome.

Koko i Miki su zajedno bacali zrakoplove s krova, uže je bilo slabo i popustilo, a Miki mu nije pomogao jer se sjetio svog razgovora s ocem, Zlatko se iznenada pojavio s ljestvama i pomogao mu.

Zlatko, Koko i Miki otišli su zajedno u Maksimir, a Zlatko je prisilio Mikija da im kaže zašto nije pomogao Koku, a on je priznao da je to zbog razgovora s ocem.

Kada je došao kući Mikija je otac upitao gdje je pronašao žuti papir za zrakoplov, on odgovori da ga je našao u stanu kod Koka, a otac mu naredi da pronađe i drugu polovicu.

Oko dva ujutro Koko se probudio i htio zatvoriti prozor, i u tom trenu ugleda duha, sišao je i pregledao sve oko podruma, ali ondje nije vidio nikoga.

Sutradan poslijepodne Zlatko i on su kod Kvaternikovog trga susreli Isaka, on je bio stari židov za kojeg su sumnjali da krade. Isak je trebao Koka zato što mu je njegov prijatelj Leib, poznat pod nadimkom Žohar poslao goluba pismonošu.

Zlatko starom Isaku ponudi da se odmori i prenoći u kućici koja se nalazila pored skladišta gdje su kopali jamu. Koko je dobio potvrdu da mu je Zlatko prijatelj, ali i da Miki nije. Zlatko je smatrao da Miki posjećuje Maricu jer je tražio ostatak žutog papira.

Isti dan Zlatko i Koko pronašli su drugi dio žutog papira, bio je skriven u okviru jedne slike. Na papiru je pisala šifrirana poruka.

Zlatko se sjeti da stari Isak ode Majeru iscijepati drva i da pokuša pronaći preostali dio žutog papira. Umjesto toga našao je komade izrezanog bijelog platna i zaključio da bi to mogle biti oči duha. Kada je Majer čitav dan bio u ribolovu Koko i Božo  su pretražili njegovu kuću, ali nisu ništa našli. Zlatko, Koko i Božo nastavili su kopati jamu i pronašli tajni hodnik.

Zlatko je načuo svađu između Bugarina i njegove supruge u kojoj su spomenuli čovjeka koji stanuje pod zemljom. Sutradan su Miki i Koko otišli po Zlatka, ali su zatekli zabrinute roditelje i policajca, Zlatku nije bilo ni traga.

Njih dvojica otišli su do jame, a Koko je sam ušao unutra, na vratima nije bilo lokota. Pomisli kako je Zlatko ranije bio tu i ušao. Lutao je hodnikom neko vrijeme da bi došao do svog podruma. Kada je došao kući njegova majka je plakala jer su oteli Maricu i jer im prijete da moraju iseliti. Koko se sjeti da je otišla s Mikijem u kino. Saznao je kako ipak nisu otišli gledati film već su negdje otišli taksijem. Koko uspije pronaći vozača i taksi, a vozač kaže kako ih je ostavio na Iličkom trgu. Koko je saznao da je Maricu oteo stric njegovog prijatelja Mikija.

Dok su čuvali Maricu, dva čovjeka su  razgovarali o zlatu i novcu. Božo je htio u jami potražiti Zlatka, ali ga je netko uhvatio. Mikijev stric je zapravo bio čovjek koji je došao popraviti vodovodne cijevi.

Koko je vidio crvenu vrpcu zavezanu na grani, zavezala ju je Marica, počeo je bacati kamenčiće koji su udarali od balkon dok nije ugledao Maricu. Pomoću košare i užeta je spustio Maricu. Pobjegli su, a kući ih je odvezao vozač taksija.

Kada se ponovno vidio s Mikijem on mu objasni da nema nikakve veze s otmicom njegove sestre, također mu je dao preostali dio žutog papira.
Koko je pitao profesora Menzuru može li dešifrirati poruku, ali mu on nije mogao pomoći. Poruku je dešifrirao Isak, a glasila je: “Tri metra od cijevi su vrata tri metra dalje je novac pod zemljom. Sve ostavljam svojoj kćeri Katici.”

Koko zajedno s policajcima siđe u podrum, uhvatili su starog Vinceka koga su svi smatrali mrtvim i Bugarina, a oslobodili Zlatka i Božu. Vincek je rekao kako su mu prijetili ako ikome kaže da nije mrtav, htjeli su njegov novac. Zlatko je imao plan kako razotkriti tko je to. Kokova obitelj sve je stvari iznijela iz stana, da pomisle kako su odselili, a Koko, Zlatko i policajci u podzemnom su hodniku čekali tko će doći u stan. Bili su to otac i stric njegovog prijatelja Mikija.Tako je razotkrivena tajna vezana za starog Vinceka.
Obitelj Milić je spremila objed za  goste, a Koko je pozvao i svoje stare prijatelje.
Napokon su se susreli i Katica i njezin otac Vincek.

Analiza likova:

Koko – pravo ime mu je Ratko Milić, drugi je razred osnovne škole, iskren je hrabar, spasio je svoju sestru od otmičara

Zlatko Brnčić – Kokov prijatelj, Koko želi biti kao on, hrabar je, lukav i oprezan

Božo – nježan i krhak dječak, Koko smatra da nema dovoljno hrabrosti, ali on pokazuje svoju hrabrost u trenutku kada je sam otišao potražiti Zlatka u jamu, vezan je za majku

Marica Milić – Kokova sestra, četvrti je razred osnovne škole, voli školu, zaljubljena je u Mikija, ne želi da se to sazna

Miki Horvatić – mršav je, ima crnu kosu, sjedi s Kokom u klupi, izdao ga je, ali na kraju mu je pomogao spasiti, Božu i Zlatka tako što je pronašao ostatak žutog papira

 

 

Koko i duhovi Ivan Kušanstranica za download nekoliko lektira istog djela

Igraš se i učiš!

Igrama su obuhvaćeni razni predmeti i ključni pojmovi propisani Nastavnim planom i programom. Budući da su zadaci i pitanja slični zadacima iz radnih bilježnica, pisanih ispita ili usmenih provjera, igre mogu biti dobra priprema za provjeru znanja u školi.

Klikni za igru
Daš lajkić? Plakat ću!

Daš lajkić? Plakat ću!