Petar Pan James Matthew Barrie

Lektira, kratak sadržaj, analiza djela, likovi, karakterizacija, Matthew Barrie biografija

Petar Pan James Matthew Barrie

James Matthew Barrie

 

Petar Pan Sadržaj

Wendy, John i Michael su živjeli sa svojim roditeljima, gospodinom i gospođom Darling te psom Nanom koji im je bio poput dadilje. Darlingovi su bili brižni i dobri  roditelji. Ipak, nisu mogli ništa protiv toga da djecu potajno navečer u spavaonici posjećuje stanoviti Petar Pan. To je bio neobični leteći dječak sa izmišljenog otoka Nigdjelije koji im je dolazio noću svirati sviralu i pričati o tome kako je pobjegao od roditelja, jer ne želi odrasti. Djevojčica Wendy je pričala o tome roditeljima koji nisu pretjerano vjerovali, sve dok jednom prilikom gospođa Darling nije opazila Petra Pana u sobi. On je odmah pokušao pobjeći videvši odraslu osobu, ali mu je u bijegu pas Nana u zubima zadržao njegovu sjenu. Nju je gospođa Darling uzela i spremila je u ladicu. Sljedeći put se vratio s vilom Zvončicom koja mu je prišila sjenu. Nakon učenja letenja kojeg je priuštio djeci dogovorili su posjetu Nigdjeliju. Kad su se Darlingovi vraćali iz gostiju te večeri

James Matthew Barrie O-piscu-biografija

James Matthew Barrie

samo su razočarano vidjeli svoju djecu kako lete s Petrom u daljini.

U Nigdjeliji su bili Izgubljeni dječaci, njih 6, koji su uživali u pustolovinama na koje su tamo nailazili. Tu su bili i nemilosrdni gusari sa zastrašujućim vođom kapetanom Kukom. On je bio veliki Petar Panov protivnik, a najviše mu se dječak zamjerio kad mu je odsječenom Kukinom šakom počastio krokodila. Krokodil je progutao sa šakom i sat pa je tik-tak zvuk Kuki uvijek bio znak za uzbunu da se približava nemili krokodil.

S crvenokošcima su dječaci i Petar bili prijatelji, jer je Petar jednom spasio od smrti njihovu hrabru ratnicu Vučju Jabučicu. Kad su djeca stigla na otok odmah su ih gusari počastili pokušajem pogotka iz topa. U međuvremenu su se svi brzo snašli i udomaćili s Izgubljenim dječacima u njihovoj kući pod zemljom u koju je svatko ulazio kroz svoje stablo. Wendy im je bila poput majke, brinula je o njihovoj prehrani, higijeni, čistoći prostora i lijepom ponašanju. Zvončica je je cijelo vrijeme bila ljubomorna na nju.

Prijevarom crvenokožaca su jednom gusari upali u podzemnu kuću i zarobili ih sve. Wendy i djeca su se našla na gusarskom brodu gdje su ih najprije pokušavali vrbovati da postanu gusari kao oni. Nakon što im to nije pošlo za rukom, svezali su ih prije smaknuća. Wendy su izdvojili od dječaka na jarbol da ih gleda kad budu mučeni. S Petrom panom je Kuka imao drukčije namjere. Htio mu je priuštiti veće mučenje pa mu je u čašu pored kreveta ulio otrov. Petra je od istoga u zadnji čas odvratila Zvončica pa se tako kapetanov plan izjalovio. Kuka se na brodu zadovoljno spremao za posljednji obračun s Izgubljenim dječacima, nesvjestan da se Petar Pan priližava. Nemalo se iznenadio kad ga je ugledao na brodu, a njegov užas je time bio veći kad je tren nakon toga čuo i zvuk tik-takanja. Uslijedila je neizvjesna borba Petra Pana i kapetan Kuke koja je završila tako da ga je dječak naprosto gurnuo preko ruba palube. Završio je u raljama nemani koje se toliko bojao. Presretni zbog pobjede nad gusarima, dječaci su zavladali brodom kao mornari kapetana Petra Pana. Uslijedili su mnogi uzbudljivi trenutci plovidbe i ribarenja. Sve dok nije došao trenutak da se Wendy i braća vrate kući zabrinutim roditeljima. Kući su se sigurno vratili, a uskoro su im se pridružili i Izgubljeni dječaci. Darlingovi su ih spremno posvojili svu šestoricu. Kanili su to napraviti i s Petrom Panom, ali on je bio odlučan u namjeri da ostane zauvijek dijete.

U godinama koje su uslijedile, Petar je sa Zvončicom bio u Nigdjeliji, a Wendy je postala majka male Jane koja je za koju godinu i sama iskušala pustolovine s letenjem i Petrom Panom na izmišljenom otoku.

Petar Pan O djelu

Ova fantastična priča je s jedne strane iznimno zabavna, a s druge potpuno netipična, jer odolijeva mnogim značajkama klasične bajke. Izostaje očekivana pouka putem onog skrivenog značenja koje govori kako nešto treba biti. Ovdje se djecu uopće ne upućuje da nauče nešto zrelo i korisno za odrastanje. Čak štoviše, odrastanja tu uopće nema. Glavnom liku nije do odrastanja, to je lišeno mašte i zaigranosti. On čak nije kasični plemeniti i dobrodušni lik iz bajke. Dapače, ima mnogo mana: hvalisavost, samobljubivost i nepouzdanost. Njegova vilinska pratnja, ljubomorna i zajedljiva kakva jest, nimalo ne nalikuje vilama iz bajki. Izgubljeni dječaci ne gledaju na izgubljenost kao nešto loše, nego priliku za avanturističko uživanje u zgodama i nezgodama koje im se događaju. Barrie u svojoj fantastičnoj priči ustvari ironizira dosadašnje postulate dječje književnosti nudeći neodrastanje kao trajno stanje.

 

Petar Pan Likovi

Petar Pan. Iako maleni dječak koji ne želi odrasti, Petar je spretan, okretan i vješt s oružjem. Živi na izmišljenom otoku Nigdjeliji zaedno sa sirenama, Indijancima, gusarima i Izgubljenim dječacima, čiji je vođa. Oni mu se dive i s njim se bore s gusarima i njegovim najvećim neprijateljem kapetanom Kukom. Petar ga u borbama redovno pobjeđuje. Svejedno, on je također i hvalisav, samoljubiv, drzak i nepouzdan. Uopće ne primjećuje da je vila Zvončica zaljubljena u njega pa se prema njoj katkad grubo ponese. Petar Pan, kakav god da jest, je svojevrsni simbol straha od odrastanja i gubitka dječje znatiželje, mašte i bezbrižnosti, kao uostalom svega onoga što sačinjava gruba stvarnost svijeta odraslih.

Wendy. Dobra, pristojna i plemenita djevojčica koja je drugi po redu lik u romanu. Kako je dobro odgojena, požrtvovna je i ponaša se prema Izgubljenim dječacima kao majka. Nije joj problem pomagati im i održavati sve što je potrebno. Zadržava dostojno i damsko ponašanje čak i kad ju zarobe gusari. Kasnije odrasta i gubi sposobnost letenja i odlaska u svijet mašte, ali zato ima kćerkicu Jane koja će to moći.

Kapetan Kuka. Zakleti neprijatelj Petra Pana i strašni vođa gusara. Zaštitni znak mu je kuka umjesto šake koju je uzgubio zahvaljujući svom smrtnom neprijatelju. Djeluje kao strah i trepet prema svima, nemilosrdni ubojica i pravi gusarski razbojnik, a zapravo je nesretan. Kicoš je i rado se lijepo odijeva. Jedino čega se boji jest tik-tak zvuk, jer mu je to znak da se približava krokodil koji mu je progutao šaku zajedno sa satom. Na kraju biva gurnut s broda tom istom omraženom krokodilu.

Gospođa Darling. Pravi uzor majke: brižna, nježna, požrtvovna i dobra. Stalo joj je do djece više nego do ičega pa im čak prije spavanja pomaže učiti razbistriti misli, tako da zadržavaju samo one dobre.

Petar Pan James Matthew Barrie

Petar Pan James Matthew Barriestranica za download nekoliko lektira istog djela

Igraš se i učiš!

Igrama su obuhvaćeni razni predmeti i ključni pojmovi propisani Nastavnim planom i programom. Budući da su zadaci i pitanja slični zadacima iz radnih bilježnica, pisanih ispita ili usmenih provjera, igre mogu biti dobra priprema za provjeru znanja u školi.

Klikni za igru
Daš lajkić? Plakat ću!

Daš lajkić? Plakat ću!