Pravda i druge pripovijetke Vladan Desnica

Vladan Desnica

 Pravda i druge pripovijetke Vladan Desnica

Lektira – kratak sadržaj prepričano, analiza djela, likovi, karakterizacija, biografija

 

Pravda i druge pripovijetke

kratak sadržaj prepričano:

Glavna radnja u noveli Pravda je tučnjava između više osoba. Autor je napisao da se tučnjava zbila jedne nedjelje u  popodnevnim satima prije mnogo godina što bi značilo da se radnja mogla zbiti bilo kada. Pripovjedač ove novele šetao je ulicom i tad ugledao muškarca koji tuče ženu. Rekao je da je to bio odvratan prizor. Rekao je da je lice muškarca imalo razjaren, životinjski izraz. On je

Vladan Desnica biografija

Vladan Desnica

nesretnu ženu vukao za kosu po cesti gore dolje tako dugo dok žena nije pala na cestu. U istom je trenutku osjetio nalet bijesa i potrebu da spasi ženu jer nije mogao gledati kako snažan muškarac tuče slabiju ženu.

 

No tad se u njemu probudi zrno sumnje. Sjetio se svih situacija kad se prenaglio i zaletio u donošenju odluka.  Vidio je i drugog muškarca koji je stajao sa strane i nije pomogao ženi. Njegove su ruke bile u džepovima, a na njegovom je licu uočio ciničan smiješak. Bio je to sredovječni muškarac punih obraza i svijetle žućkaste kose. Iako je njegova ravnodušnost u autoru izazvala zgražanje, tad se i autor počeo pitati zašto muškarac tuče ženu. Možda je žena ostavila dijete koje je bilo bolesno ili pak je žena imala ljubavnika. Autor je smatrao da sigurno postoji neki razlog zašto muškarac tuče ženu i da žena sigurno nije nevina. On je čak smatrao da postoji mogućnost da je žena sve kriva i da je ona muškarca dovela do ovakvog stanja. Možda je muškarčev razlog prebijanja žene ipak razumljiv jer postoji razlog zašto on prebija ženu. Tad je autor odlučio da će i on staviti ruke u džepove i sam sebe opravdava da je ovo što čini ispravno.

 

I dok su dvojica prolaznika ravnodušno promatrala kako muž tuče ženu, a žena već dobila poprilično batina, nailazi mlad momak u plavom džemperu s teniskim reketom ispod pazuha za kojeg se nije znalo je li više bio zgrožen time što muškarac tuče ženu ili pak time što dvojica prolaznika hladno stoje sa strane i promatraju cijelu situaciju.

 

 Lektira Pravda i druge pripovijetke kratak sadržaj prepričano:

Mladi je muškarac dotrčao do žene i pomogao joj da se izbavi iz ralja svojeg muža te napao njezinog muža. Nakon što je bila spašena, žena je popravila frizuru i  otišla u nepoznato. U tom je trenutku pripovjedač osjetio da nije pogriješio time što nije pomogao ženi. Ako je ženi prva pomisao nakon tučnjave bila njezina frizura, znači da nije bila tako nevina kako se na početku činila. Zbog tog je žena u pripovjedačevim očima ispala manje žrtva. Muškarac koji je tukao ženu i mladi muškarac koji je pomogao ženi nastavili su tučnjavu. Mladi muškarac mlatio je starijeg muškarca žustro i bez razmišljanja. Dvojica su muškaraca i dalje promatrala tučnjavu između druga dva muškaraca i nisu se željela uplitati.  Oni su bili egoisti.

Nakon toga na ulici se pojavio novi muškarac koji je vodio malo dijete za ruku. On je djetetu pokazivao prstom nešto u krošnji jablana u drvoredu. Vjerojatno se radilo o nekoj ptici ili o nekom gnijezdu. Nakon što je ugledao tučnjavu muškarac je ostao iznenađen.

Nakon što je stavio dijete sa strane, na sigurno uključio se u tučnjavu. No nije znao na čiju stranu da stane pa je na kraju odlučio da će stati na stranu starijeg muškarca. On je zaključio da je njemu pomoć potrebnija nego mlađem muškarcu. Jer obično slabijem pridajemo ulogu pravednika. I on prije tučnjave zgroženo pogledao dva muškarca koja su ravnodušno stajala sa strane i nisu se uplitala u tučnjavu.

 

Lektira  Pravda i druge pripovijetke kratak sadržaj prepričano:

I tako su tučnjavi pronašla tri muškarca, no ni jedan od njih nije znao koji je pravi povod tučnjave. Autor je razmišljao o tome da bi se i on našao u istoj situaciji da je na početku priče išao braniti ženu. Rekao je da bi sad uzvraćao udarce ne samo muškarcu već i njegovom istomišljeniku koji je intervenirao iz istih pobuda kao i on. On bi tukao svog istomišljenika i suborca.

Odjednom se u dnu drvoreda pojavio policajac. Sama pojava službene pravde kako je to autor rekao neobično je naglo djelovala. Tuča je prestala. Muškarac je pohrlio k malom djetetu i zaputio se u nepoznatom pravcu. Muškarac koji je na početku tukao svoju ženu, poravnao je svoj ugnječeni šešir a mladić s reketom pritiskao je rupčić na masnicu pod okom otresajući vitičastom kosom.

Autor je smatrao da postoji puno pravda i da su one relativne. Rekao je da je glavni uvjet za  pravednost fantazija, odnosno da bismo bili pravedni suci potrebno je poznavati pozadinu, pobude i uzroke, odnose i ovisnosti stvari o kojoj sudimo. Ne bi se smjeli povoditi prvim dojmom tj. vanjskim stanjem stvari te da bi morali ispitati skrivene uzroke.  Morali bi se uvući u kožu onih kojima sudimo kako bismo prepoznali pravdu te kako bi pronašli kraj zamršenog klupka jer nam je to zadaća prije nego što izrečemo bilo kakvu osudu

On je smatrao da je time što su svi potrošili višak energije pravda bila zadovoljena.

 

Lektira Pravda i druge pripovijetke

Mjesto i vrijeme radnje

Radnja se odvila na ulici u jedno nedjeljno popodne. To je nedjeljno popodne bilo prije nekoliko godina.

 

Lektira  Pravda i druge pripovijetke

Jezik i stil:

Radnja je ispričana u prvom licu, jednostavnim jezikom. U noveli ima puno zagrada u kojima autor objašnjava događaj te želi da čitatelji imaju isto mišljenje koje i on ima.

 

Lektira Pravda i druge pripovijetke

Likovi:

Autor: On se našao u tučnjavi i umjesto da je pomogao ženi, počeo se preispitivati i filozofski razmišljati o pravdi istovremeno kad muž tuče svoju ženu. On je već u prošlosti donio brojne

brzoplete odluke zbog kojih je požalio. Zato smatra da je pravda relativna i da moramo biti upoznati sa svim činjenicama prije nego što sudimo nekome zbog njegovog postupka. Autor je smatrao da je donio dobro odluku što se nije miješao u tučnjavu. Prvi je razlog bio taj što je žena, nakon što ju je mladi muškarac oslobodio od njezinog muža odmah išla popravljati kosu, a drugi razlog je taj što su se na kraju u tučnjavi pronašla tri muškarca koja zapravo nisu znala pravi razlog tučnjave.

 

Pravda i druge pripovijetke Vladan Desnica

Pravda i druge pripovijetke Vladan Desnicastranica za download nekoliko lektira istog djela

Igraš se i učiš!

Igrama su obuhvaćeni razni predmeti i ključni pojmovi propisani Nastavnim planom i programom. Budući da su zadaci i pitanja slični zadacima iz radnih bilježnica, pisanih ispita ili usmenih provjera, igre mogu biti dobra priprema za provjeru znanja u školi.

Klikni za igru
Daš lajkić? Plakat ću!

Daš lajkić? Plakat ću!