Trojica u Trnju Pavao Pavličić

Pavao Pavličić

Trojica u Trnju Pavao Pavličić

Lektira – kratak sadržaj prepričano, analiza djela, likovi, karakterizacija, biografija

 

Lektira Trojica u Trnju 

kratak sadržaj prepričano

Dječaci Hrvoje, Tut i Braco žive u zagrebačkim Dugavama na istom ulazu višekatne zgrade. Uvijek se igraju pored barake napuštene nakon što su radnici dovršili gradnju novih zgrada. Inače su u sklopu barake bile dvije prostorije. Jedna zaključana lokotom, a u drugoj su dječaci skrivali Bracin pištolj. Tamo su se redovito sastajali, jer druga djeca nisu otkrila čari tog šipražjem obraslog prostora. Na vratima barake iscrtali su svoj zaštitni znak, krug s dvije crte preko njega. Jednom

Trnju Pavao Pavličić biografija

Trnju Pavao Pavličić

prilikom dok su tamo dječaci vježbali pucanje, Hrvoju je došao tata zvan Rista da ga obavijesti da mora u Trnje nahraniti bakine kućne ljubimce. Naime, baka je bila u toplicama pa je netko morao brinuti za psa i mačku. Hrvoje je to volio, jer je prije živio u Trnju i imao je tamo poznanika. Bila mu je ondje draga svestrana djevojčica Biba koja je inače glumila u tv seriji i bavila se baletom. Također mu je prirastao srcu stari susjed Solarić koji se bavio uzgojem zečeva i golubova. Hrvoje je poslušno otišao busom, a ostatak se razišao, sve oko pola sedam. Poslije se spustio već mrak, a kako Hrvoja još uvijek nije bilo, zbog zabrinute mame njegov tata se zaputio kod Brace. Nakon maminog zvanja bolnica, policije i vatrogasaca, dječaci su ga tražili gledajući autobuse na stanici, a otac autom. I susjed Cvik ga je tražio zbog razvijanja slika, ali dječaci mu nisu rekli ništa za nestanak. Nakon posjeta policajca dječaci su prespavali tu noć u Hrvojevoj sobi. Ujutro su u novinama saznali da je u Trnju opljačkana banka baš u vrijeme kada je Hrvoje bio tamo. Nakon uvjeravanja roditelja, Tut i Braco kreću u potragu u Trnje. Prolazeći kraj banke vidjeli su da policija obrađuje slučaj. Kako je kuća Hrvojeve bake bila zaključana, saznali od susjede da je stari susjed Solarić jučer pretrpio srčani udar, a susjed Valent ga je s Hrvojem vozio u bolnicu na Šalati.

Njuškajući okolo shvatili su da je kuća susjeda Solarića nezaključana pa su unutra na kuhinjskom stolu pronašli nešto što je očito Hrvojeva poruka njima. Skica brkatog muškarca i pored nje znak kruga prekrižene s dvije crte. Dječaci su u bolnici razgovarajući s liječnikom Peterlićem saznali da je Hrvoje bio i taj dan u posjeti i da je poručio da radi na nekom otkriću i da dječaci navrate sutradan opet u Trnje. Vrativši se u Trnje, Biba koju su sreli im je rekla da je ona također vidjela Hrvoja jučer oko sedam. To je zabrinulo dječake jer su možda pljačkaši uočili Hrvoja koji ih je vidio. Sljedeći dan u obilasku bakine i Solarićeve kuće na ogradi primjećuju ponovno onaj njihov znak. Hrvoje im očito ostavlja tragove. Našavši ključ bakine kuće u teglici s cvijećem dječaci se zapute unutra. Na tavanu su vidjeli ležaj na kojem je Hrvoje očito prespavao krijući se, a poštanski sandučić, osim što je bio ukrašen još jednim njihovim znakom, skrivao je i crtež brkatog čovjeka s ožiljkom. Pored toga je bio natpis da ga slijede i da ima tetoviranu zmiju na lijevoj podlaktici. Kad su otpratili Bibu kući i obavili razgovor sa onom susjedom saznali su da je brkati čovjek tražio Hrvoja. Susjeda je potvrdila da je to čovjek sa slike. Nakon toga su slijedili čovjeka sa zmijom, jer su opazili da on špijunira bakinu kuću. On se odvezao autom u smjeru Novog Zagreba, a susjed Valent i njegov fićo su im pomogli da ga ne izgube iz vida. Svejedno, sumnjivac je shvatio da ga prate pa se uspio izgubiti naglim skretanjem. Razočarani dječaci se vrate u Dugave gdje su saznali su od roditelja da se Hrvoje javio da čuva djecu Solarićeve kćeri dok ona boravi u bolnici. Pokušali su objasniti roditeljima kako stvari zaista stoje no nisu im baš vjerovali. Peterlić, kod kojeg su bili, im je prenio Hrvojevu poruku da ne vjeruju u ono što je rekao roditeljima. Braco i Tut su sljedeći dan krenuli do barake i preneraženo shvatili da odande izlazi njihov sumnjivac sa zmijom. To je dječacima prelilo čašu pa odlaze na policiju u Remetinec da sve ispričaju. Nisu se začudili kad su shvatili da fotorobot pljačkaša izgleda kao Hrvojeva skica koju su ponijeli. Sljedeći dan su se ohrabrili da odu u zaključanu prostoriju barake. Tamo je bila torba s novcima, a iznendno sepojavio i Hrvoje na vratima. Tada im je ispričao sve o pljačkašima i to da su bila dvojica. Objašnjavao im je zašto su baš tu sakrili novac te je počeo o susjedu Cviku, kada ga je dotični prekinuo pojavivši se zlokobno na vratima.

Natjerao ih nožem da sjednu u kut, a potom se pred prestravljenim dječacima pojavi i čovjek sa zmijom. Pljačkaši su potom napustili baraku nakon što su zavezali dječake. Uhvatili su ih zatim policajci u zasjedi zbog Bibe koje je policajcima rekla sve o Hrvojevim uputama. Sve je završilo slavljem u Hrvojevom stanu gdje su se pojavili i novinari.

 

Lektira Trojica u Trnju  

Vrijeme i mjesto

Suvremeni Zagreb ljeti. U Dugavama i Trnju, baš u vrijeme izgradnje Dugava na rubu Novog Zagreba.

 

Lektira Trojica u Trnju 

O djelu

Roman za djecu kriminalističke ili pustolovne vrste. Likovi su lukavi osnovnoškolci koji u radnji od dvadeset kraćih poglavlja razriješavaju zaplet. Sam tekst je atraktivan dodatno, ne samo zbog napetosti, nego i zato što je protkan humorom. Sami podnaslovi su naslovljeni tako da mame čitatelja svojim intrigantnostima u kojima se sugerira što će se dogoditi. Sve je dinamično napisano, bilo u obliku dijaloga, bilo pripovijedanja. Standardni hrvatski jezik ponekad prekida pokoja upadica iz žargona.

 

Lektira Trojica u Trnju 

Tema i ideja

Kriminalistička tema je našla ideju u urbanoj sredini gdje postoji stav da su djeca ondje primorana na igru na ne pretjerano prikladnim prostorima. Svejedno, i asfalt ima svoje čari. Poučno je što se ističe kvaliteta dobrog odgoja, humanost, poštenje i osjećaj za pravdu. U urbanim užurbanijim sredinama djeca pomalo djeluju kao pokretači nekih pozitivnih događanja, a sve ukrugu svakodnevice.

Ideja je da dječja znatiželja, kao pokretač akcije, zdru­žena sa zaključivanjem može donprinijeti neočekivanim rezultatima i biti rje­šenje složenih situacija. Pavao Pavličić nam kroz zabavu nename­tljivo kazuje sve o tome kako poštenje, prijateljstvo i marljiv timski rad pobjeđuju, a da činiti zlo nikada nije isplativo.

 

 

Lektira Trojica u Trnju 

Likovi

Hrvoje  je dječak iz Dugava koji rado uživa s prijateljima u kolibi i ima prijateljski odnos s ocem. Voli i svoj stari kvart i tamo rado odlazi. Djevojčica Biba je njegova najdraža prijateljica iz Trnja, za koju svi vjeruju da je njegova tajna simpatija. Ujedno je pokretač dinamike zbivanja u romanu. Brižan je dječak koji prijateljuje i sa starijima, poput starog susjeda Solarića za kojeg pokazuje veliku brigu u nevolji. Iz svega saznajemo da je pametan, hrabar i snalažljiv dječak. Zahvaljujući njemu i njegovoj odvažnosti se razrješuje zločin.

Braco je prijatelj Hrvoja i Tuta koji se pokazao kao dobar vođa te vjeran prijatelj.  Prema najmlađem Tutu je uvijek zaštitnički nastrojen.

Tut je najmlađi od njih i najviše pričljiv. Slijedi Bracu u svim akcijama odvažno iako se  često pomalo boji. Spreman je na avanture da pomogne prijatelju u nevolji.

 

 

Trojica u Trnju Pavao Pavličić 

Analiza glavnih likova:

Hrvoje – pametan mladić koji je cijelu pustolovinu skovao

Braco – pametan i domišljat dječak

Tut – gimnastičar

Biba – lijepa i pametna djevojčica

 

 

Lektira Trojica u Trnju 

Sporedni likovi:

Rista, majka od Hrvoja i Brace, Valent, Cvik, Tetovirani,

medicinska sestra, doktor Peterlić

 

 

Trojica u Trnju Pavao Pavličić 

Dojam o djelu:

Ovaj roman mi se jako svidio – bio je veoma uzbudljiv i napet.

 

 

Trojica u Trnju Pavao Pavličić

 

Trojica u Trnju Pavao Pavličićstranica za download nekoliko lektira istog djela

Igraš se i učiš!

Igrama su obuhvaćeni razni predmeti i ključni pojmovi propisani Nastavnim planom i programom. Budući da su zadaci i pitanja slični zadacima iz radnih bilježnica, pisanih ispita ili usmenih provjera, igre mogu biti dobra priprema za provjeru znanja u školi.

Klikni za igru
Daš lajkić? Plakat ću!

Daš lajkić? Plakat ću!