Animafest Zagreb 2017.

Animafest Zagre 2017. - 27. Svjetski festival animiranog filma održava se od 5. do 10. lipnja, a donosi program s više od 300 filmova...

Animafest Zagreb je Svjetski festival animiranog filma osnovan 1972. godine. Promovira umjetnost animacije kroz izložbe, retrospketive, predavanja, natjecateljske programe, radionice…

Sam festival pokrenut je zbog ugleda autora Zagrebačke škole crtanog filma, a osnovan odlukama produkcijske kuće Zagreb film, Grada Zagreba i Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e.

Animafest Zagreb svake se godine organizira početkom lipnja, s razlikom da se tijekom parnih godina program posvećuje kratkometražnom filmu, a u neparnim godinama dugometražnom filmu, od 2007. godine festival organizira privatna produkcijska kuća Hulahop.

Animafest Zagreb 2017.

Animafest Zagreb pripada krugu festivala kao što su oni koji se održavaju u Hirošimi, Ottawi i Annecyju i nezaobilazan su događaj animacijske zajednice.

Zagrebački Animafest svojoj publici predstavlja najnovije i najbolje radove, ali i izložbe, predstave, radionice, koncerte, multimedijalna događanja… Čak više od 80% programa prikazuje se premijerno.

Program se odvija na lokacijama poput kina Tuškanac, kina Europa, u lokalnim centrima kulture, galerijama, muzejima… Autor festivalskog slogana „Z…znači Zagreb“ je kritičar i filmolog Ron Holloway.

Zanimljivo je da je prvi zagrebački festival nosio naziv 9. Svjetski festival animiranog filma, jer je bilo predviđeno da se izmjenjuje s festivalom koji se održavao u Annecyju jer se on do tada održavao osam puta.

Festivalska maskota je čovječuljak s polucilindrom, Mandlek, koji je svake godine u drugačijem izdanju, a prvi plakat i logo (Z) su djelo Zlatka Boureka i Borivoja Dovnikovića.

Posjetite Animafest Zagreb 2017. godine koji traje od 5. do 10. lipnja, čiji je program posebno namijenjen djeci i mladima.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.