Arheološko otkriće u Francuskoj

U gradu Vienneu pronađeno je rimsko naselje, a pretpostavlja se kako potječe iz 1. stoljeća prije Krista...

Arheološko otkriće u Francuskoj nalazi se južno od Lyona. Grad Vienne već ima nalazišta rimskog teatra i hrama, a sada je pronađeno i rimsko naselje. Područje na kojemu je pronađeno nalazi se na zemljištu na kojemu su se trebale graditi kuće, a obuhvaća 7000 m².

Benjamin Clement, arheolog, izjavio je kako je nalazište iznimno očuvano jer je bilo prekriveno vulkanskim pepelom. Jedno je od najočuvanijih nalazišta takve vrste u posljednjih 50 godina.

Arheološko otkriće u Francuskoj

Arheolozi smatraju da je bilo naseljeno 300 godina prije nego je zahvaćeno požarima.

Pronađeni domovi Rimljana ukrašeni su mozaicima, poput pločica na podovima na kojima su se nalazili prizori Menada, sljedbenica rimskog boga vina Dioniza, polubogova ili lika rimske božice komedije Talije. Za jednu veliku građevinu pretpostavlja se da je bila filozofska škola, jer se ispred nje nalazi fontana, te kip Herkulesa.

Nalazište je nazvano „mali Pompeji“, a pretpostavlja se kako je nastalo u 1. stoljeću prije Krista. Grad Viennei u prošlosti je povezivao sjevernu Galiju s rimskom provincijom Gallia Narbonensis koja se nalazila u južnoj Francuskoj i bio važno mjesto.

Mozaici će biti restaurirani te izloženi u muzeju grada Vienneu 2019. godine.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.