Automobili i semafori – komunikacija u prometu

Audi na tržište donosi novu tehnologiju koja će omogućiti komunikaciju između semafora i automobila, odnosno računalog sustava automobila i centralnog sustava koji upravlja semaforima...

“Audi” na svojim modelima automobila “Audija A4″,” Q7″ i “Allroad” donosi na tržište tehnologiju koja će omogućiti komunikaciju između automobila i semafora, odnosno između računalnog sustava u automobilu i centralnog sustava koji kontrolira rad sustava semafora u određenom gradu.

Radi se o V2I tehnologiji (vehicle to infrastructure) koja prenosi informacije u realnom vremenu i koja bi trebala omogućiti bolju i učinkovitiju vožnju, tj. uštedjeti vrijeme i omogućiti vozaču da prilagodi brzinu, na taj način smanjila bi se i količina stresa kojem su izloženi vozači.

Brojač sekundi do promjene svjetla na semaforu ugasit će se nekoliko trenutaka prije same promjene kako bi vozači svoju pažnju usmjerili na promet i situaciju na cesti, a ne na ekran u svojem automobilu.

Vozač će u svakom trenutku imati informaciju koje ga svjetlo očekuje na sljedećem semaforu, te ukoliko je ono crveno koliko je vremena potrebno da se promijeni u zeleno. Semafori bi tako mogli i „savjetovati“ vozače kojom brzinom voziti kako bi uvijek stigli na zeleno svjetlo na raskrižju.

Međutim, u „Audiju“ planiraju primjenu ove tehnologije proširiti i na navigacijski sustav koji će vozača navoditi na trase s najmanjom gužvom, te će se na taj način smanjiti prometne gužve u gradu, prometne nesreće, ali i zagađenje okoliša.

Ukoliko u budućnosti dođe do široke primjene ovakve tehnologije, ljudi više neće voziti svoje automobile već će umjesto njih to činiti računala.

Automobili će za sada biti dostupni na američkom tržištu, a u primjeni su već u Las Vegasu. Takva tehnologija omogućena je kupcima koji se pretplate na “Audi Connect Prime” sustav, čija cijena za 6 mjeseci korištenja iznosi 199 dolara, a za 18 mjeseci 499 dolara.

A. B.

 

 

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.