“Bat Bot” robot

"Bat Bot" je vrsta robota koja može letjeti, a zahvaljujući pokretljivosti zglobova i elastičnim krilima gotovo u potpunosti oponaša šišmiše...

“Bat Bot” robot je vrsta robota koja može letjeti, a inspiracija za njegov nastanak su šišmiši. Razvili su ga znanstvenici sa Tehnološkog instituta u Kaliforniji, međutim na početku svoga rada nisu imali uspjeha zbog mnoštva zglobova koje je potrebno izraditi da bi robot funkcionirao poput šišmiša. Naime, šišmiši imaju najsofisticiranija krila, iznimno pokretljiva, i sastoje se od oko 40 zglobova.

Inženjer robotike, Soon – Jo Chung zajedno sa svojim kolegama uspio je konstruirati robota koje leti i ima mogućnost okreta baš poput šišmiša, a sve zahvaljujući otkriću komponenti koje su ključne za njihov rad.

"Bat Bot" robot

Zglobovi “Bat Bot” robota izrađeni su od 3D plastike te prekriveni kožom od silikona, a krila su mu tanka i elastična. Krila se tijekom leta upravo zbog svoje fleksibilnosti pune zrakom, a kada se vrate u početni položaj izbacuju zrak van, što rezultira dodatnim podizanjem. Njihov raspon iznosi 47 centimetara.

Težina samog robota iznosi 93 grama, Znanstvenici smatraju kako je njegovo korištenje sigurnije od drona, jer zbog svoje male težine i mekoće materijala od kojega su izrađena krila ne bi izazvali štetu poput drona ako bi došlo do sudara s ljudima ili drugim predmetima.

Robot je nazvan “B2” ili „Bat Bot“, a u budućnosti bi se mogao koristiti u bolnicama ili kućanstvima za dohvaćanje predmeta osobama kojima je potrebna pomoć prilikom kretanja, ali i prilikom pregleda područja koja su zahvaćena prirodnim katastrofama ili za dostavljanje paketa.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.