Bijeli los snimljen u Švedskoj

Švedska je dom oko stotinu bijelih losova koji nisu albino vrste, odnosno njihova bijela boja nije rezultat gubitka pigmentacije...

Los može imati visinu do dva metra i težinu oko 800 kilograma, što ga svrstava u najveću živuću vrstu jelena. Njihovo stanište su Aljaska, Kanada, Skandinavija, te sjeverni dijelovi Rusije, SAD-a, Mandžurije i Mongolije. Mužjak ima rogove čija težina može iznositi i do 20 kilograma, a ubrajaju se među najbrže rastuće organe na svijetu. Njihova prehrana sastoji se od lišća breze ili vrbe, mladica trave, kore drveta, vodene vegetacije… Pod vodom mogu zadržati dah i do jedne minute. Prilikom bijega mogu postići brzinu od 55 km/h.

Posebno je rijedak bijeli los, a nedavno je snimljen u Švedskoj. Snimio ga je Hans Nillson, član općinskog vijeća, nakon tri godine traganja.

Bijeli los snimljen u Švedskoj

Primjerak koji je snimljen naziva se piebald, jer je njegov izgled rezultat recesivnih gena. Kada je izgled uvjetovan recesivnim genima postoji mogućnost da los bude crne boje s flekama ili bijeli. Uši, nos i oči su i dalje tamniji, dakle njegov izgled nije rezultat albinizma, odnosno gubitka pigmentacije.

Švedska je dom oko stotinu bijelih losova koji se ne ubrajaju u albino vrstu. Osim u Švedskoj, u lipnju u Norveškoj su snimljena dva blizanca bijelog losa, ali zbog udaljenosti snimanja nije moguće utvrditi da li se radi o albino ili piebald vrsti.

Nije poznato jesu li bijeli i albino los zbog svojeg izgleda u nepovoljnijem položaju u divljini. Aljaska je bila dom i najvećeg pronađenog losa na svijetu, pronađen je 1897. godine, bio je visok 2,34 metra, težak 825 kilograma, dok je promjer njegovih rogova iznosio 199 centimetara.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.