Cassini – posljednji let

Letjelica Cassini nakon dugogodišnjeg istraživanja svemira u trajanju od čak 20 godina, u rujnu ove godine završava svoje putovanje...

Nuklearna letjelica Cassini-Huygens  je letjelica čija masa iznosi 5775 kilograma, ali polovica te težine odnosi se na gorivo, ima dva glavna motora i 16 manjih. Računalo na letjelici je tako složeno da u slučaju prekida kontakta sa Zemljom, može samostalno održavati letjelicu četiri tjedna, a može preživjeti čak i Sunčeve baklje. Lansirana je u listopadu 1997. godine.

Na letjelici se nalazi i 12 instrumenata, kao što su radar, spektrometar, spektograf za slikovnu dijagnostiku koji mjeri ultraljubičastu energiju, magnetometar koji proučava Saturnovo polje, prstene i mjesece.

Letjelica Cassini oko Saturna kruži od 2004. godine, a poslala je više od 3000 znanstvenih izvješća.

Letjelica Cassini - posljednji let

Svakako najzanimljivije otkriće je ono na Saturnovom mjesecu Enkelada, a to su znakovi slanog i toplog oceana ispod njegove ledene površine. Letjelica je analizirala i sastav pare, te je analiza pokazala kako je moguće da podržava uvjete za postojanje oblika života u oceanima. Vjerojatno se radi o bakterijama, a vodik prisutan u gejzirima na površini, također upućuju na postojanje uvjeta kao i kada je nastajao život na Zemlji.

Letjelica Cassini će u rujnu ove godine završiti svoju misiju tijekom koje je 20 godina provela u svemiru i 13 godina u istraživanju Saturna, jer će ostati bez goriva. Međutim, u vremenskom periodu do 15. rujna kada je predviđen njezin raspad u atmosferi Saturna, naći će se i u prostoru između Saturnovih prstena i samog planeta, te će se na taj način saznati podaci o tome što se između njih nalazi, ali i podaci o atmsferi i o samom Saturnu kao što je jačina njegova magnetnog polja.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.