Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje trebao bi biti značajan dan u životu svakog stanovnika naše planete, ali i podsjetnik da planet Zemlja nije dom samo jednog pojedinca, te da svojim ponašanjem i izborima svi imamo znatan utjecaj na okolinu u kojoj živimo...

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja na svim kontinentima našeg planeta raznim događanjima. Datum 22. travnja označava početak modernog ekološkog pokreta, koji je započeo 1970. godine. Gaylord Nelson je američki senator na čiju je inicijativu se počeo obilježavati Dan planeta Zemlje.

Cilj je podići svijest građana o zagađenju okoliša koje sa sobom donosi napredak u industriji. U Republici Hrvatskoj 1990. godine osnovan je pokret Zelena akcija, dok je Earth Day Mreža jedna od vodećih globalnih organizacija za zaštitu okoliša.

Dan planeta Zemlje

Statistike govore o godišnjem gubitku od 15 milijuna stabala diljem planeta. Stabla su važna ne samo za kisik, već i za održavanje čitavog ekosustava. Unatoč takvim gubicima, postoje biljne vrste koje mogu ubrzati obnovu prirode koju je svojim djelovanjem narušio čovjek.

Paulovnija je primjer stabla koje raste od 5 do 9 metara godišnje , a listovi apsorbiraju i do 10 puta više ugljikovog dioksida, a iz zemlje crpi teške metale. Sadnjom samo jednog stabla mogu se učiniti velike promjene.

Voda na našem planetu nešto je najdragocjenije što imamo, često možemo čuti ili pročitati kako se planet Zemlju naziva i “Plavim planetom”, upravo zbog bogatstva mora, oceana, rijeka, ali ipak svjedoci smo stalnog onečišćenja, potrebno je već danas krenuti od sebe i svoje okoline svojim ponašanjem mijenjati negativne statistike.

Zrak je toliko onečišćen da u pojedinim gradovima nije moguće procijeniti radi li se o sumraku ili svitanju zbog količine smoga koja odlazi u zrak, a smog je rezultat automobila i ostalih prijevoznih sredstava kojih su prometnice prepune.

Planet Zemlju i prirodu nužno je poštovati na prvom mjestu kao svoj dom, a zatim i dom drugih ljudi, te osvijestiti da neodgovorno ponašanje ne utječe samo na našu kvalitetu života, već su utjecaji neodgovornog ponašanja znatno dalekosežniji.  Na kraju, isti taj planet predajemo naraštajima koji dolaze poslije nas, potrudimo se da budu ponosni na ono što dobivaju u naslijeđe.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.