“Doomsday Vault” – podzemna knjižnica

Jedna od najneobičnijih knjižnica svakako je podzemna knjižnica "Doomsday Vault" koja se nalazi u arhipelagu Svalbard, a namijenjena je čuvanju najvažnijih knjiga čovječanstva...

Svalbard je je arhipelag koji se nalazi u Arktičkom oceanu i pripada Kraljevini Norveškoj. Ondje se nalazi i jedna od najneobičnijih knjižnica, “Doomsday Vault – podzemna knjižnica, a namijenjena je očuvanju znanja koje se nalazi u najvažnijim knjigama na svijetu. Radi se o podzemnoj knjižnici u kojoj se čuvaju kopije takvih knjiga. Tvrtka Piql koja je osmislila projekt provela je istraživanje zajedno s norveškim Research Council-om, a projekt je imao i podršku fondova Europske unije.

Podaci nisu pohranjeni na tvrdim diskovima, već u obliku podataka spremljenih na film. Vrijeme očuvanja knjiga i znanja koje se nalazi u njima procjenjuje se na tisuću godina.

Doomsday Vault - podzemna knjiznicaKnjižnica ima mogućnost čuvanja knjiga od ekstremnih klimatskih uvjeta, prirodnih katastrofa, pa čak i nuklearnih ratova. Filmovi s podacima nalazit će se u rovu Mine3 koji je zaleđen u permafrostu, gdje je omogućena jednaka temperatura. Permafrost je naziv u geologiji koji označava tlo koje se nalazi na temperaturi točke topljenja vode (0° stupnja Celzija), ili ispod nje. Prve pohranjene kopije knjiga će biti iz Norveške, Brazila i Meksika.

World Arctic Arhiv je još jedan naziv ove riznice koja osim knjiga čuva i sjemenke koje služe za pomoć čovječanstvu u slučaju katastrofe. Banka sjemena smještena je 120 metara unutar planine, a arhipelag Svalbard izabran je zbog savršenih klimatskih i geoloških uvjeta.

Prednost područja arhipelaga Svalbard je i ta što je demilitariziran od strane Norveške, a pod vlast Norveške došao je sporazumom iz 1920. godine, kojega su potpisale 42 zemlje.

A. B.

 

 

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.