Dronovi i njihova primjena

Dronovi i njihova primjena sve je češća, a svoju svrhu pronalaze u raznim pdručjima ljudskog društva...

Što su to uopće dronovi i kako su nastali? Dronovi su u početku razvijani u vojne svrhe, to su bespilotne letjelice, leteći roboti kojima se upravlja daljinski ili imaju softverski kontrolirane planove ugrađene u svojim sistemima. Najmanji dronovi su nešto veće veličine od veličine kovanice, a podijeljeni su u skupine do 5 kilograma, od 5 kilograma do 25 kilograma, te od 25 kilograma do 150 kilograma.

Danas se mogu koristiti za praćenje prometa, nadzor, spašavanje, a pronalaze i svoju komercijalnu svrhu… Korisni su profesionalnim snimateljima i televizijskim kućama zbog smanjenja troškova snimanja.

Dronovi i njihova primjenaBritanska policija testirala je dronove još 2015. godine koji bi mogli obavljati posao kao i policijski službenici, ali na brži i kvalitetniji način.

Testiranja su pozitivna te od ljeta ove godine može se očekivati da će dronovi naći svoje mjesto u poslovima kao što su praćenje prosvjeda, praćenje remećenja reda i mira, pristup području koje je nepristupačno za ljude.

Zanimljiva je priča o primjeni dronova u komercijalne svrhe i približavanja njihove upotrebe ljudima. Naime, 2012. godine Chris Anderson povukao se s mjesta urednika časopisa Wierd, kako bi sve svoje vrijeme posvetio svojoj tvrtci 3DRobotics, te je počeo i pisati blog o svojoj strasti, dronovima. Nekoliko stotina kilometara dalje Jordy Munoz je pokušavao iskoristiti senzore s Nintendo Wii za svoju igračku helikopter i tako omogućiti da leti ravno, tražio je odgovor na internetu i pronašao blog Chrisa Andersona. Nekoliko godina kasnije osnovali su multimilijunsku tvrtku koja se bavi proizvodnjom i prodajom hardvera i svih vrsta dronova.

U Republici Hrvatskoj uporaba dronova uređena je Zakonom, primjerice potrebno je najaviti snimanje dronom i dati na pregled sve fotografije i video snimke koje se snime pomoću drona Državnoj geodetskoj upravi u roku od osam dana, potrebna je dozvola vlasnika objekta ili posjeda koji se snima, letenje je zabranjeno na udaljenosti manjoj od 30 metara od ljudi, nakon kupnje potrebno je prijaviti drona, a za let je potrebno ishoditi dozvolu.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.