Kada internet postaje ovisnost?

Korištenje internetom u osobnom, obrazovnom i poslovnom smislu je naša svakodnevica, međutim kada korištenje interneta izaziva ovisnost?

Internet bi na prvom mjestu trebao služiti kao izvor korisnih informacija i olakšavati pronalazak odgovora na pitanja koja nas zanimaju. Ipak, kada se Internet koristi prekomjerno moguće je stvaranje ovisnosti, takva ovisnost narušava psihičko i fizičko zdravlje i kvalitetu svakodnevnog života.

Ovisnost o internetu i službeno je psihički poremećaj. Kada internet postaje ovisnost?

Zbog prekomjernog vremena koje provodi na internetu, osoba postaje asocijalna, te trpi i njezin društveni život, odnosno stvara si svoj virtualni svijet u kojem nema stvarnog kontakta niti druženja s prijateljima. Bez obzira na inteligenciju primjetan je sve lošiji uspjeh u školi, otuđenje od obitelji. Javljaju se smetnje poput poremećaja ritma sna, depresije, anksioznosti, razdražljivosti, poremećaja s kralježnicom zbog neprestanog sjedenja, problemi s vidom.

Kada internet postaje ovisnost?

Razlozi zbog kojega se toliko vremena provodi na internetu su usamljenost, zabava, bijeg od stvarnosti, potreba za potvrdom od strane drugih, potreba za društvom, mada je ono virtualno, to je posebice slučaj ukoliko se radi o populaciji koja ima problematične obiteljske odnose, te u internetu nalaze odmak od takvih situacija.

Zbog pametnih telefona, korisnici koji i nemaju računalo kod kuće, opet imaju mogućnost pristupa internetu i to gdje god se nalazili, tako su česte situacije gdje vidimo dvije osobe na kavi, ali svaka „razgovara“ sa svojim pametnim telefonom, neprestano komuniciranje putem mobitela prisutno je i u školi, na fakultetima, na poslu…

Ako na internetu provodite oko 4 ili 5 sati, bez nekakvog posebnog razloga i to se svakodnevno ponavlja ili se produžava vrijeme, a aktivnosti nisu vezane uz školske ili poslovne obveze, tada se može smatrati da će postupno doći i do ovisnosti o internetu, posebice ako takvo ponašanje prate i simptomi nervoze i razdražljivosti kada niste u mogućnosti biti na internetu.

U Republici Hrvatskoj postoji dnevna bolnica za internetske ovisnike u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici „Sveti Ivan“, a namijenjena je punoljetnim osobama, kojima je individualnom obradom utvrđena ovisnost o internetu.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.