Kako biti prihvaćen?

Pitanje o našoj osobnoj prihvaćenosti od strane okoline može nam se javiti u raznim životnim situacijama...

U raznim životnim situacijama susrećemo se s  mišljenjima ili stavovima drugih koji nisu jednaki našima. Možda i zbog našeg vlastitog mišljenja dolazi do osude okoline u kojoj živimo, naših prijatelja ili poznanika. Iz takvih razloga možemo se osjetiti neprihvaćeno ili odbačeno što rezultira tugom, tjeskobom, strahom od slobodnog izražavanja stavova. Na ovakve situacije posebno su osjetljiva djeca koja se u školi mogu susresti s mnogim neugodnim situacijama, te se zbog toga početi povlačiti u sebe.

Kako biti prihvaćen i kako se nositi s takvim osjećajima?

Prvo treba imati na umu kako sve što netko komentira (dobro ili loše), govori iz svoje vlastite percepcije i svoga vlastitog iskustva. Njihova priča, stavovi i mišljenja su za njih jedina istina, što znači da i mišljenje neke osobe o vama se zapravo tiče samo te osobe, da ona razmišlja subjektivno i da to ima najmanje veze s vama osobno. Na ovaj način gledanja stvari dolazi do smanjenja pritiska zašto se ne uklapamo ili zašto ne nailazimo na odobravanje, dakle postaje nebitno. Bitno je što vaša istina znači vama.

Kako biti prihvaćen?

Ljudi su skloni stvarati vlastiti lik nekoga, koji ima najmanje veze sa samom osobom, jednostavno iz razloga jer vas ne poznaju, imaju samo sliku koju su izgradili na svojim vlastitim pretpostavkama.

Osim toga, svi se mi neprestani mijenjamo, tako da današnje mišljenje o nečemu možda ne bude jednako onome mišljenju sutra.

Do nerazumijevanja i sukoba dolazi jer svatko gleda samo kroz svoj prozor i vidi samo svoju stvarnost. Naravno ako dolazi do razilaženja u stavovima da se javlja obrambeni mehanizam i pokušava se obraniti svoj položaj.

Kako biti prihvaćen? Prvo prihvatite sami sebe. Zatim prihvatite i druge. Prihvatite da je njihovo ponašanje samo njihov pogled na svijet koji oni vide na način na koji vide, i da taj način nema apsolutno nikakve veze s prihvaćanjem vas osobno. Prestaje biti važno tko vas komentira ili priča iza leđa, prestajete emotivno reagirati i nema više razmišljanja na takav način koji vas sputava i ograničava. Promijenite svoju percepciju i izaberite svoju vlastitu slobodu – slobodu od mišljenja drugih.

Ne prihvaćajte sve osobno, jer ionako sve ima veze jedino s vama osobno.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.