Kako prihvatiti svoje tijelo

Svakodnevno smo okruženi fotografijama „idealnih“ tijela modela koje iskaču iz medija i daju nam nerelanu sliku o tome kakvi bismo trebali biti.

Kako prihvatiti svoje tijeloSvaka fotografija prije objave u medijima prolazi doradu pa se tako čini da svi fantastično izgledaju. Čak su i tinejdžerski časopisi takvi, a sve to otežava prihvaćanje svoga tijela.  Osim toga, vrijeme odrastanja posebno je teško jer se u tom periodu tvoje tijelo počinje drastično mijenjati. Ujedno je to period u kojem je najteže prihvatiti svoj izgled, no uz savjete koje donosimo, moći ćeš poraditi na tome da se osjećaš ugodnije u svojoj koži.

Ustvrdi u čemu si dobar

Poznati filozof Baruch Spinoza rekao je da ne nitko ne može znati što njegovo tijelo može učiniti sve dok to ne isproba.

Tvoje tijelo utječe i na ono što možeš raditi. Primjerice, ako si dovoljno visok da igraš košarku, to može značiti da se jednog dana i profesionalno možeš baviti time. S druge strane, ako si djevojka koja ima visinu iznad 173 cm, to znači da bi jednog dana mogla šetati modnim pistama. Možda su te ponekad nazivali pogrdnim imenima, no tvoja visina je zapravo tvoja prednost. Isto je i s nešto nižim osobama. Lakše se mogu sagnuti kroz prepreke, neće udariti u vrata prilikom izlaska iz sobe…Svaki oblik tijela ima svoju prednost.

Bez obzira na visinu, isprobaj što sve tvoje tijelo može izvesti. Isprobaj različite sportove, satove joge ili pak satove crtanja. Otkrij u čemu si najbolji, a to će ti pomoći i da bolje prihvatiš svoje tijelo.

Pronađi ono što ti se sviđa u tvom izgledu

Čak i oni koji misle da izgledaju grozno, mogu na sebi pronaći nešto čime su zadovoljni. Primjerice, možda nisi zadovoljan/a svojim kilogramima ili izgledom nogu, no moguće je da imaš predivnu, njegovanu kosu ili duboke plave oči. Možda misliš da su ti noge premršave, no zapravo si jedna od rijetkih djevojaka koja može nositi skinny traperice.

Velika pomoć u prihvaćanju sebe može biti ako si napišeš motivacijske poruke npr. na ogledalo u svojoj sobi ili pak si ponavljaš mantru koja će ti pomoći da se bolje osječaš. Primjerice: „Ja sam lijepa, pametna i hrabra osoba.“

Ne izlaži se nerealnim fotografijama

Pokušaj manje gledati emisije, filomove, serije ili pak čitati časopise koji promoviraju nerelanu, nezdravu sliku ideala. Upamti da baš svaka fotografija prije objave prolazi doradu. Uz pomoć brojnih alata čak bi se i najdeblja osoba na svijetu mogla prikazati kao vrhunski model. Slično je i s fotografijama koje se objavljuju na Facebooku i Instagramu. Nerijetko se dogodi da profilna slika neke osobe uopće ni ne nalikuje njoj. Sve to kreira pogrešnu sliku u javnosti prema kojoj je jedino idealno tijelo ono koje  izgleda poput  tijela modela.

 

Posegni za promjenom ako ne vidiš drugi izlaz

Ako zbog svojeg izgleda svakodnevno patiš i rješenje vidiš jedino u promjeni, pokreni se. Primjerice, ako imaš višak kilograma koji ti predstavlja velik prroblem, odluči da ćeš to promijeniti. Počni se zdravije hraniti, vježbaj i postavi si manje, realne ciljeve. Vodi se našim savjetima o tome kako zdravo smršavjeti.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.