Kako uskladiti učenje i posao

Sa završetkom božićnih i novogodišnjih blagdana završilo je i vrijeme bez učeničkih i studentskih obaveza. Ispiti su pred vratima, a borba za znanje i ocjene u niskom startu. S obzirom na današnju ekonomsku situaciju, ispiti nisu jedino što muči brojne studente pa i poneke učenike.

škola-i-posaoNaime, kako bi si omogućili završetak školovanja, mnogi od njih moraju paralelno i  raditi, što ima svojih prednosti i nedostataka. Svakako je veliki plus stjecanje radnih navika, osjećaj samostalnosti i radno iskustvo kojim će biti u prednosti nakon stjecanja diplome, no manevriranje između brojnih poslovnih te školskih ili studentskih obaveza nije nimalo jednostavno. Upravo zato u nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će ti pomoći uskladiti učenje i posao.

Izradi dobar plan

Temeljni ključ uspjeha je u organizaciji. Kaže se da je dobra priprema već 70% uspjeha pa ne bi bilo loše isprobati ovu metodu. Svakako nabavi dobar planer (poslužit će i bilježnica te malo kreativnosti) pa tijekom vikenda napravi plan za tjedan koji je pred tobom. Točno zabilježi kada moraš biti na predavanjima, kada na poslu, a posebno dobro procijeni vrijeme koje ti je potrebno za učenje.

Rasporedi gradivo kroz duži period

Najgora opcija koja ti se može dogoditi jest da se gradivo za ispit gomila, a ti 3-4 dana prije ispita nisi još ni nabavio/la skriptu. Zato je od neprocjenjive važnosti početi na vrijeme skupljati materijale da bi mogao/la vidjeti koliko gradiva treba pripremiti za izlazak na ispit ili za test u školi. Popularno “kampanjstvo”, odnosno učenje velike količine gradiva u posljednji čas, nešto je što donosi ogromnu količinu stresa i pritiska pa zato radije pametno rasporedi gradivo. Broj stranica koje moraš savladati podijeli s brojem dana koje imaš, a svakako počni učiti barem 7-8 dana prije ispita. Odluči je li ti lakše krenuti od manje zahtjevnog gradiva prema lakšem ili obrnuto. Neki vole riješiti ono najteže kada su još puni motivacijskog elana, dok drugima više odgovara uvesti se u gradivo ležernijim temama.

Ako je potrebno, zatraži pomoć drugih

Moguće je da će ti ponekad zaista biti svega preko glave i nećeš znati kako riješiti svoje obaveze. Usmeni ispit na faksu možda će ti se poklopiti sa smjenom na poslu i slično. U takvim situacijama ne boj se zatražiti pomoć kolega. Dakako, nemoj se izvlačiti na faks ili pak pred profesorom na posao, no neka znaju da pokušavaš uspješno balansirati jedno i drugo. Kolegi s posla ponudi kavu ako s tobom zamijeni smjene, a ako nikako ne možeš na određeno predavanje, zamoli kolegu s faksa da ti posudi bilješke.

Ostani motiviran i okružen pozitivnim ljudima

Iako ti se možda čini da nije pošteno da ti moraš raditi kako bi si mogao platiti školovanje dok je tvojim kolegama jedini problem u životu učenje, vjeruj da će se u budućnosti sve to itekako isplatiti. Zato je važno da ostaneš motiviran. Pokušaj se za uspješno balansiranje između posla i učenja nagraditi ponekom krpicom na sniženju, kinom s prijateljicom ili pak jednodnevnim izletom. Također je važno kretati se u skupini pozitivnih ljudi i vjerovati da zajedno možete svladati sve prepreke koje vam život nosi. Jaukanje kolege kako mu se neda učiti, kako će pasti ispit i slično nikome ne donosi dobro; ni njemu, a ni tebi.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.