Svjetski dan ljevaka

Ljevaci čine oko 10% svjetske populacije, a dominacija lijeve ruke većinom je vidljiva prije pete godine života djeteta...

Ljevaci čine oko 10% svjetske populacije. Ljevaci bi mogli biti i brojniji, međutim kako je svijet prilagođen dešnjacima, tijekom odrastanja djecu se potiče na korištenje desne ruke.

Dominantna ruka može biti pokazatelj povezanosti hemisfera mozga, no velik broj dešnjaka ima sličnu strukturu mozga kao ljevaci, tako da je samo trećina osoba koja ima razvijeniju desnu hemisferu ljevoruka.

Temelj za ljevorukost je genetski i većinom je vidljiva i prije pete godine života djeteta.Međunarodni dan ljevaka

Neke činjenice o ljevacima: djeca koje se rode prerano češće su ljevaci nego dešnjaci, veći broj ljevaka ima kvocijent veći od 140 nego dešnjaka, a prema podacima MENS-e, ljevaci se nalaze u krajnostima ili na vrhu ilo na dnu ljestvice inteligencije, 20% članova MENS-e su ljevaci, ljevoruka osoba lakše nauči pisati desnom rukom nego osoba čija je desna ruka dominantna pisati lijevom, ljevaci su učinkovitiji u rješavanju veće količine informacija zbog povezanosti između lijeve i desne strane mozga, ljevaci su talentirani umjetnici, matematičari, glazbenici, Inke su vjerovale kako je ljevorukost znak iscjeliteljskih moći, osobe s dominantnom lijevom rukom 4 do 5 mjeseci ulaze kasnije u pubertet od dešnjaka, ljevaci su skloniji alergijama, ali se brže oporavljaju od srčanog i moždanog udara.

Među ljevacima je malen broj osoba koji su isključivo ljevaci jer su naučili podjednako koristiti i desnu ruku.

Svjetski dan ljevaka obilježava se 13. kolovoza, a ustanovljen je u Sjedinjenim Američkim Država još 1976. godine.

Neke od poznatih osoba koje su ljevaci su Leonardo da Vinci, Nikola Tesla, Maria Curie, Aristotel, Marilyn Monroe, Bill Clinton, Lionel Messi, Oprah Winfrey.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.