Međunarodni festival suvremene glazbe – 29. Muzičko biennale Zagreb

Međunarodni festival suvremene glazbe - 29. Muzički biennale Zagreb ove godine sadrži program s više od trideset događanja, a svečano otvorenje je 22. travnja...

Festival Biennale održava se još od 1961. godine, pa tako i ove godine program obiluje sadržajem namijenjenim djeci, mladima, studentima, svima koji uživaju u umjetnosti, bez obzira na generaciju kojoj pripadaju i umjetničke afinitete. Festival okuplja brojne umjetnike i glazbenike iz regije i svijeta.

Svečano otvorenje 29. Muzičkog biennale Zagreb je 22. travnja u 19:30 u Kazalištu Komedija, premijerom opere Klothò, poljske skladateljice Martyne Kosecke, a na kojoj je i ostvarena suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivan pl. Zajc iz Rijeke, operom će ravnati Berislav Šipuš. Upravo zbog praizvedbe opere Klothò i suradnje s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu, Poljska je zemlja – partner na ovogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb.

Međunarodni festival suvremene glazbe - 29. Muzičko biennale Zagreb

U programu samog festivala mnogo prostora izdvojeno je programu za djecu i mlade, a sve u svrhu poticanja kreativnosti među mladima, radi se o čitavom ciklusu koncerata na kojima će nastupiti studenti i mladi glazbenici iz raznih dijelova Europe.

Nastupit će i vodeći europski ansambli posvećeni interpretaciji glazbe 20. i 21. stoljeća kao što je ansambl „Modern“ iz Njemačke, ansambl „Intercontemporain“ iz Francuske, ansambl „Ictus“ iz Belgije.

Posebna pažnja usmjerena je prema najmlađoj publici, pa će tako dječja publika prije samog svečanog večernjeg otvorenja Festivala, imati priliku otvoriti glazbenu manifestaciju na Velikom otvorenju za malene u Zagrebačkom kazalištu lutaka, 22. travnja u 18 sati.

Hrvatski ansambli skladatelji i solisti imaju priliku predstaviti hrvatsku scenu na međunarodnoj razini, pa su dio programa i ansambli Muzičke akademije, Cantus ansambl, Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Zagrebački solisti…

Festival zatvara undercut opera TE, glazbeno – scenski projekt i autorski rad skladatelja Dalibora Bukvića i Ane Horvat, te redateljice Natalije Manojlović, a izvedba djela prepuštena je ansamblu Anthiponus.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.