Mozart – čudo od djeteta

Ovih dana se obilježava 260. godišnjica Mozartovog rođenja, jednog od najgenijalnijih klasičnih glazbenika svih vremena. Na školskim satima Glazbene kulture zasigurno si čuo/la neke od njegovih skladbi kao što su  simfonije, opere i koncerti za klavir, a sada ćemo ti i pobliže približiti Mozartovu genijalnost.

mozartWolfgang Amadeus Mozart rođen je 27. siječnja 1756.u Salzburgu, gdje je i danas sačuvana njegova rodna kuća i pretvorena u svojevrsni muzej. Ako te ikada put nanese do Salzburga, svakako svrati do Mozartove kuće, a u njezinom prizemlju se možeš zasladiti svjetski poznatim Mozart kuglicama, čokoladicama nazvanima upravo prema Mozartu.

Često se za njega kaže da je bio čudo od djeteta, a to ne čudi s obzirom da je već kao trogodišnjak  počeo skladati jednostavne pjesmice i svirati, a s pet godina je održavao prve koncerte. Dakako, svoju ulogu u tome su imali i njegovi geni jer mu je otac bio poznati glazbenik. U pratnji svoje starije sestre Narrnel, mali je Wolfgang počeo svirati na dvorovima, čak i pred caricom Marijom Terezijom, a priče o njihovim uspjesima širile su se Europom. Njihov otac Leoplod zapostavio je svoju karijeru i potpuno se posvetio promociji svoje djece. Još u adolescentskoj dobi papa Klement XIV. proglasio ga je vitezom Reda zlatne mamuze, a kasnije je primljen na Filharmonijsku akademiju u Bologni, jednu od najprestižnijih na svijetu.

U to vrijeme Mozarta sve više počinje privlačiti opera i njome postiže uspjehe, ali unatoč brojnim očevim naporima, Mozartovi nisu uspjeli izboriti se za financijsku sigurnost pa su se vratili u Salzburg. Boravak u Salzburgu za Mozarta nije bio nimalo jednostavan. Bio je zapravo još u adolescentskoj dobi, a gušio se u poslu te bio u svađi sa salzburškim nadbiskupom Colloredom. Zato je u pratnji majke napustio Salzburg , otišao u Bavarsku i kucao na sva moguća vrata kako bi postao dvorski skladatelj, ali bez uspjeha. Kada je stigao u Pariz, uspio je djelomično srediti svoj život i osigurati si materijalne uvjete, ali je uvijek žalio za vremenom provedenim u Italiji. Skrivena želja bila mu je da još barem jedan dio života provede u Italiji.

Nakon majčine smrti, opet se vratio u Salzburg, a nakon toga krenuo putem Beča. Bilo mu je dosta pritiska sa svih strana pa je utjehu odlučio potražiti u zagrljaju svoje mladenačke ljubavi. Međutim, kako je ona bila udana, oko mu je zapelo za njezinu sestru Constanzu. Oženio se njome kada je imao 26 godina i dobio šestero djece.

U tom razdoblju Mozart prosperira počinju mu cvjetati svi aspekti života. Bio je zadovoljan sa suprugom, iako mu je umrlo nekoliko djece u vrlo mladoj dobi, sprijateljio se s glazbenikom Haydnom i držao koncerte diljem Europe.  Bio je prava zvijezda na turneji. No, početkom Austro-turskog rata zapada u financijske teškoće, ali se iz njih uspješno izvukao zahvaljujući svome radu.

Umro je od groznice 1791, a iako su se raširile priče da je umro vrlo siromašan, to zapravo i nije tako. Doduše, bio je ubačen u zajedničku grobnicu, ali ne zbog siromaštva nego zbog tzv. jozefinističkih zakona kojima je tadašnji car Josip II. pokušao  promijeniti kršćanske običaje.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.