“Ne uči mi se…”

"Ne uči mi se..." je česta rečenica koja u potpunosti može promijeniti svoje značenje ukoliko shvatite da se odnosi na zapravo mali dio vašeg vremena, ali istovremeno i na veliki napredak...

Često prilikom susreta s „tolikom količinom“ gradiva za usmeno odgovaranje ili ispit ono ne izaziva dovoljnu motivaciju, već osjećaj „ne uči mi se“…

Kako si učenje učiniti zanimljivim i kako učiti s razumijevanje?

Svakako je potrebno shvatiti da je to zapravo jedan mali dio vremena koji će biti odvojen za ispit, ali da ima veliko značenje jer pozitivna ocjena znači i prolaz na kraju godine. Ako se čini da u početku usvajanje gradiva baš i ne ide, dajte si vremena, mozgu je potreban određeni period da pohrani nove informacije, posebno ako se radi o nepoznatom području.

"Ne uči mi se..."Učite s razumijevanje, jer samo čitanjem gradiva s ne baš velikom koncentracijom neće se mnogo postići, nakon što je cjelina pročitana nekoliko puta s razumijevanjem, pokušajte je prepričati svojim riječima.

Podijelite gradivo u manje dijelove, na taj način dobit ćete i osjećaj da ste savladali jedan dio i nećete se izgubiti u mnoštvu informacija. Za pojedini dio odredite si i određeno vrijeme koliko bi učenje trebalo trajati.

Tijekom učenja poželjno je i praviti pauze u trajanju od 10-15 minuta, svakih sat vremena, ili kraću pauzu nakon svakog naučenog dijela.

Shvatite učenje ozbiljno, kao proces koji zahtijeva vrijeme, ali i mir i koncentraciju, bez stalnog pogledavanja na mobitel i pisanja poruka, bez buke i neprestanog prekidanja od strane ostalih ukućana.

Dobar plan učenja i organiziranost svakako će dati svoje rezultate. Nakon uspješnog učenja i položenog ispita ne zaboravite se nagraditi odlaskom u kino s prijateljicom, izlet s prijateljima za vikend, ili kupnjom novog komada odjeće.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.