Nesanica

Ne možeš zaspati, a već je dva ujutro. Raspadaš se od umora ali san ne ide na oči. Ujutro se moraš rano dići i gubiš svaku nadu da ćeš se ikada više odmmoriti. Poznato?

nesanicaNesanica

Istraživanja su pokazala da čak 30% tinejdžera ima problema s nesanicom. Nesanica se rijetko liječi, odnosno rijetko se poduzimaju koraci koji će pomoći da se ona drži pod kontrolom. To je ponajviše tako jer se smatra normalnim da tinejdžeri imaju problema sa spavanjem, bilo da spavaju previše ili premalo.

Tijekom adolescencije hormoni doslovce divljaju u tijelu pa su neizbježne brojne promjene koje se počinju stabilizirati približavanjem odrasloj dobi. Nesanica nastaje zbog neravnoteže vremena koje je potrebno za spavanje i onoga za koje tinejdžer misli da mu je dovoljno. Ostaju budni do dugo u noć jer zbog hormonalnih promjena ne osjećaju pospanost, no kako im treba 7-9 sati za kvalitetan odmor, ne spavaju dovoljno jer treba rano ustati za polazak u školu.

Ako i ti imaš takvih problema, znaš o čemu govorimo. Ipak, postoje neki trikovi koji će ti pomoći da nesanicu držiš pod kontrolom.

Ne pij kasno pića koja sadržavaju kofein

Pića poput kave, kapučina pa čak i čaja sadrže kofein koji će te držati budnim. Zato ih izbjegavaj barem tri sata prije nego planiraš otići na spavanje.

Pripazi na obrok za večeru

Nije dobro ići na spavanje gladan, no isto tako nije dobro pretrpati se obilnom večerom. Idealna je kombinacija povrća i proteina, a to možeš naći u laganoj salati ili piletini. Planiraš li ipak malo drugačiji obrok, pojedi ga najkasnije 3 do 4 sata prije odlaska na počinak kako bi želudac imao vremena probaviti hranu.

Dobro zamrači sobu

Svjetlost mozgu signalizira da nije vrijeme za spavanje pa je zato vrlo bitno da spavaš u dovoljno zamračenoj sobi. Spavanje s upaljenim svjetlom ne dolazi u obzir želiš li imati kvalitetan san.

 

Nemoj gledati televiziju neposredno prije spavanja

Gledanje napetih filmova ili pak igranje igrica na računalu stimulira mozak pa on još nije spreman na počinak. Zato izbjegavaj televiziju i računalo barem sat do dva prije spavanja.

Čitaj u krevetu

Lektira se mora pročitati pa zašto je onda ne bi pročitao/la u krevetu? Na taj način tvoje tijelo dobiva priliku za opuštanje i pripremu za san.

Ne gledaj na sat noću

Čak i ako se još uvijek često budiš noću, izbjegavaj stalno pogledavanje na sat. Naime, vrlo je vjerojatno da ćeš na mobitelu pogledati koliko je sati ili pak upaliti svjetlo da vidiš ručni ili zidni sat. Ta doza svjetlosti tvom će mozgu signalizirati da je vrijeme spavanja prošlo pa ćeš vrlo teško ponovno zaspati.

Na počinak idi svaki dan u isto vrijeme

Iako je to zbog učenja i izlazaka ponekad teško izvedivo, pokušaj svakodnevno otići na spavanje barem u približno i razumno vrijeme. Tako će se tvoj organizam priviknuti na rutinu i već sam znati kada je vrijeme za spavanje.

Ako je potrebno, potraži stručnu pomoć

Ne pomognu li ti svi ovi savjeti, možda imaš ozbiljniji oblik nesanice. U tom se slučaju obrati roditeljima pa zajedno potražite liječničku pomoć.

Nesanica

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.