Odjeni masku, uživaj u karnevalu

U tijeku je najluđi vikend u godini u kojem svi mogu biti ono što žele. Riječki kareneval, samoborski fašnik,  međimurski fašnik, novljanski mesopust… Sve su to mjesta koja ovih dana okupljaju ljubitelje maskiranja i fašničke tradicije.

maskaKarneval je vrijeme prije korizme u kojem je ljudima dozvoljeno da na neki način luduju i iživljavaju se netom prije perioda odricanja i čišćenja. Osim uživanja u krafnama i fritulama uživa se i u dugogodišnjoj tradiciji, a barem tih nekoliko dana svatko može biti što god želi. Ljudi se maskiraju, priređuju se maškarane povorke i nezaboravne zabave, a sve završava paljenjem Fašnika, Fašnjaka ili Princa karnevala.

Ovaj običaj korijene vuče jos iz rimskog doba te tamošnjih bakanalija, luperkalija i saturnalija, ali je utemeljen i na magijskom vjerovanju u gojenje zlih sila, kao i protjerivanje zime. Danas pak je sve više i društveno usmjeren jer se kroz maske i razne performanse može iščitati i kritika društva.

Najpoznatiji karneval u Hrvatskoj je onaj u Rijeci koji svake godine posjećuje sve veći broj turista iz Europe i svijeta. Ono što je u Italiji Venecija, u Hrvatskoj je Rijeka. Tih dana riječkim Korzom  šeću najmaštovitije maske, podijeljenje u dječje i odrasle povorke, a sve ih nadgleda odabrana kraljica festivala.  Sa obližnjeg Viškova  i Kastva do grada se spuštaju i nadaleko piznati zvončari, a za ljubitelje brze vožnje svake se godine organizira i Maškarani auto relly Pariz-Bakar, osmišljen prema uzoru na poznati relly Pariz-Dakar. Dakako, polazna postaja nije grad Pariz, nego istoimeni restoran. Oni najsretniji  u sklopu karnevala uživaju na maskiranom balu u Guvernerevoj palači.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske najviše se maškara okuplja u Samoboru. Tamošnja je tradicija započela još u 19.stoljeću, a glavno je pravilo zaboravljanje svih svakodnevnih problema. Na štandovima se može pronaći bezbroj varijanta krafni, a veselim se plesom dočekuje novi život koji nastupa s dolaskom proljeća.  Osim samoborskog, na  kontinentu vrlo je poznat i međimurski fašnik  koji se održava od 1954. godine i na  kojem svako od područja županije predstavlja svoje maske. Jedna od najupečatljivijih je svakako maska  tzv. selničkog pikača kojeg čini tijelo omotano slamom i košnica na glavi.

U kojem god kraju Hrvatske živiš, zasigurno i tvoje mjesto ima svoje fašničke ili karnevalske običaje. Maskiraj se u što god želiš, probudi dijete u sebi i uživaj punim plućima.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.