Kako na pozitivan način izraziti negativne emocije?

Osvještavanjem onoga što se događa u nama i odmjerenim izražavanjem negativnih emocija ostvarujemo bolje odnose, bolje se nosimo s raznim situacijama i postižemo kvalitetniji život...

Iako ponekad osjećamo neugodan osjećaj, tj. negativnu emociju, ona je ipak tu s razlogom, zbog nečega se pojavila. Najčešće su to situacije u kojima smo bili povrijeđeni ili situacije u kojima nismo imali priliku u potpunosti izreći ono što zapravo mislimo, ili je neka draga nam osoba učinila nešto s čime se nikako ne možemo pomiriti.

Svaka emocija je normalna i ona je pozitivna ili negativna ovisno o događaju i situaciji kojoj smo izloženi. Kako bismo imali kvalitetnije odnose, potrebno je upoznati sebe, svoje emocije i reakcije, a ne reagirati „na prvu“ i tako možda izreći stvari zbog kojih ćemo se kasnije pokajati.

Kako na pozitivan način izraziti negativne emocijeTočno osvijestiti i definirati koju to emociju osjećamo možemo i pomoću pisanja i detaljnih opisa situacije ili osobe koja nam je uzrok negativne emocije, bijesa, tuge ili žalosti, tada možemo dobiti jasniju sliku i najvjerojatnije shvatiti kako problem zapravo nije u nama, već ljudi rade i govore stvari iz svoje percepcije i iskustva.

Nakon postepenog zaustavljanja vala tih negativnih osjećaja, s puno jasnijim mislima možemo razgovarati i izreći kako se osjećamo bez povišenih tonova i udaranja vratima, nakon čega ionako nije ništa riješeno, a postupajući na takav način omogućujemo sami sebi zadržati određenu razinu pristojnosti i poštovanja.

Ukoliko nas druga osoba shvaća ozbiljno, tada će i shvatiti da je sve što pokušavamo je održati kvalitetu odnosa, a ako nas i ne shvaća i nakon što smo dali sve od sebe tada to nije više naš problem već percepcija te osobe, na koju ne možemo imati previše utjecaja i zbog čega se ni u kojem slučaju ne bismo smjeli kriviti.

Nerazriješene emocije i odnose nikako ne bismo smjeli ostavljati potisnutima jer tada dolazi samo do još većeg opterećenja, prvenstveno nas samih, a tada i bilo kojeg odnosa, prijateljskog ili ljubavnog.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.