Prirodni fenomen Belizea

"Velika Plava Rupa" kako nazivaju ova fenomen jedinstven je na našoj planeti, a nalazi se u sastavu Koraljnog grebena Belizea...

Belize je srednjoamerička država koja se nalazi na obali Karipskog mora, a na području Belizea razvijala se civilizacija Maja. Prvi Europljani na njezino tlo stigli su početkom 16. stoljeća. Danas je članica Commowealtha.

U koraljnom grebenu Belizea nalazi se geomorfološki fenomen koji je jedinstven na našoj planeti, a to je “Velika Plava Rupa”.

Sam Koraljni greben je po svojoj veličini drugi u svijetu, dug 282 kilometra s tisućama koraljnih otočića koji se nazivaju cay. Najveće je turističko odredište i ribolovno područje koje godišnje posjeti oko 260.000 ronilaca. Prirodni fenomen Belizea

Turizam daje značajan doprinos gospodarstvu, nezagađena priroda privlači brojne turiste, ali i ruševine kod Altun Ha koje datiraju iz razdoblja Maja.

“Velika Plava Rupa” je kružnog oblika čiji promjer iznosi više od 300 metara, a duboka je preko 125 metara.

Ona je vapnenački špiljski sustav formiran u posljednjem ledenom dobu kada je razina mora bila znatno niža, povećanjem razine došlo je do potapanja špilje i urušavanja.

Upravo iz tog razloga popularna je kao izvrsno mjesto za ronjenje jer pruža predivan pogled na geološke formacije. Osim toga kako se dubina povećava voda postaje sve čistija, a formacije jasnije vidljive.

Mali atol koji je sastavu Velikog koraljnog grebena udaljen je od obale Belizea 100 km. Za “Veliku Plavu Rupu” se vjeruje da je najveća ovakve vrste na planetu.

Pod zaštitom je UNESCO-a.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.