Pronađen drevni hram u Kini

U Kini je pronađen drevni hram kojega se do sada smatralo izgubljenim, a u njemu i mnogobrojni predmeti povijesne vrijednosti...

Kina je jedna od zemalja koja ima najstariju neprekidnu civilizaciju na svijetu. Kina je bila vrlo pogodno mjesto za naseljavanje zahvaljujući svojim klimatskim i zemljopisnim obilježjima, te je naseljavanje tog područja započelo još prije 500 000 godina.

U vremenskom razdoblju od 211. pr. Kr. pa sve do 1911. godine postojalo je Kinesko Carstvo. Ostala je ujedinjena zahvaljujući osjećaju nacionalnog identiteta i jedinstvenom sustavu vladanja.

Osnovne podjele su na Drevnu Kinu od 2100. do 221. g. pr. K., Carsku Kinu od 221. g. pr. K. do 1912. godine. Posljednja carska dinastija je porijeklom iz Mandžurije, a radi se o dinastiji Qing koja je vladala od 1644. do 1911. godine.

Zbog popustljivosti prema stranim silama i konzervativnosti carskog dvora 1912. godine uspostavljena je republika, pobunjenici su bili pod vodstvom Sun Jat-sena.

Otkriven drevni hram u Kini

Posljednje otkriće arheologa je izgubljeni hram Fugan u gradu Chengdu, a koji je nestao za vrijeme dinastije Song 1279. godine, sam hram je oštećen zbog ratova.

Sam naziv hrama znači „osjećati blagoslov“, a odabran je nakon što se svećenik Daoxuan u vrijeme kada je vladala velika suša molio ispred hrama za kišu, te su njegove molitve uslišane.

Smatralo ga se nestalim i njegovo je otkriće izazvalo iznenađenje u znanstvenim krugovima. U samom hramu, koji je bio budistički, pronađeni su mnogobrojni vrijedni predmeti, više od 500 kamenih skulptura i preko 1000 ploča s budističkim natpisima, te alat i građevinski materijal iz vremena dinastija Ming i Song iz 1368. – 1644. i 960. – 1279. godine.

Oko hrama nalaze se grobnice za koje se pretpostavlja da potječu iz razdoblja oko 1600. – 256. g. pr. K.

Pronalazak hrama mogao bi znanstvenicima mogao dati odgovore kako se zapravo budizam širio u Kini.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.