Roditelji i djeca – tko je u pravu?

Odnos između roditelja i djeteta je odnos koji traje čitav život, roditelji uvijek imaju samo najbolje namjere u odgoju...

Iako se ponekad čini da su roditelji naporni, previše traže ili ne razumiješ u potpunosti njihove postupke i odluke, njihova uloga je iznimno važna tijekom tvoga odrastanja.

Roditelje ne treba kriviti, već njihove postupke treba shvatiti kao smjernice kojima nam pokušavaju na najbolji način prenijeti svoja znanja i iskustva o pojedinim situacijama u životu.

Tako stvaraš zdrave temelje na kojima možeš graditi svoju budućnost, odnos prema samome sebi, odnos prema drugima i u konačnici, jednog dana prema vlastitoj obitelji.

Koji su najčešći razlozi za neslaganje ili svađu s roditeljima?

Užasno te nervira njihovo ispitivanje o tome kako je bilo u školi, pitanja o tvojim prijateljima, možda simpatiji… U takvim situacijama može se javiti tvoje povlačenje i njihova upornost, jer mogu posumnjati da nešto skrivaš ili nisi potpuno iskren/a prema njima, te je to plodno tlo za nesuglasice u kojima se pokušavaš izboriti za svoju privatnost.

Roditelji - da/ne, ponovno!Budi iskren/a; skrivanje loših ocjena i neopravdanih sati samo dovodiš sebe u neugodnu situaciju i narušavaš vaše međusobno povjerenje, a ionako će sve saznati, prije ili kasnije.

Pomaganje u kućanskim poslovima; kako bi se izbjegle svađe pokušaj ih preduhitriti i sam/a učini nešto poput iznošenja smeća. To možeš gledati i na način da te u određenoj dobi roditelji smatraju dovoljno zrelim da preuzmeš jedan dio kućanskih obveza i povremeno im pomogneš.

Takvim ponašanjem zasigurno nećeš imati problema s izlascima, jer će imati povjerenja u tebe, a i ti ćeš se bolje osjećati jer ćeš znati da se možeš oslonit na njih u svakom trenutku.

Dobar odnos s roditeljima može se graditi u svim životnim fazama, i važno je znati da su roditelji uvijek uz nas i uvijek pružaju podršku, na svoj roditeljski način.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.