Sladoled koji se ne topi

Sladoled je jedna od omiljenih ljetnih namirnica, a zahvaljujući japanskim inženjerima dulje zadržava svoj izvorni oblik unatoč visokim temperaturama...

Sladoled je jedan od najdražih i najukusnijih načina kako se rashladiti u vrućim ljetnim danima. Upravo zbog visokih temperatura brzo se topi, pa su japanski inženjeri pokušali doskočiti i tome problemu i napraviti sladoled koji se ne topi.

Novu vrstu sladoleda razvio je Centar za istraživanje bioterapije, a koji se nalazi u japanskom gradu Kanazawa. Naime, zbog prirodnih katastrofa iz 2011. godine potresa Tohoku i tsunamia u prefekturi Miyagi došlo je do ugrožavanja poljoprivrede, a to se posebno odnosilo na uzgoj jagoda.

Sladoled koji se ne topi

Kako bi se pomoglo u oporavku, uz pomoć polifenola iz jagode pokušalo se stvoriti nova vrsta slatkiša, međutim problem je bio što bi se krema u koju je dodan polifenol odmah skrutila.

Profesor sa sveučilišta Kanazawa zaključio je kako bi polifenol imao izvrsne rezultate kod hrane koja se topi, pa tako i sladoleda. Polifenol otežava odvajanje ulja i vode, te je na taj način sladoled teže topljiv i zadržava svoj izvorni oblik dulje vremena. Sladoled se prodaje u Kanazawi i okolici.

Iako je ovakva vijest zadivljujuća, ovo nije prvi puta stvaranja sladoleda koje je otporan na topljenje dulje vremena od uobičajenog. Prvi takav imao je tematski park u Ujedinjenom Kraljevstvu.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.