Sve što moraš znati prije stavljanja piercinga

Mnogi mladi, najčešće u srednjoj školi, eksperimentiraju sa svojim izgledom, a jedan od načina da izraze sebe i svoju osobnost je stavljanje piercinga. Djevojke se najčešće odlučuju za  naušnice, piercing u pupku ili decentnu naušnicu u nosu, dok dečki najčešće svoj piercing stavljaju u jezik ili obrvu.

piercingIako se stavljanje piercinga čini kao  jednostavan, uobičajeni proces, uvijek se prije odluke o piercingu treba dobro raspitati te pripaziti na to tko nam stavlja piercing i kako to radi. U suprotnom može doći do infekcija i vrlo ozbiljnih zdravstvenih posljedica. U nastavku pročitaj na što sve moraš pripaziti prije nego što se uputiš na  stavljanje piercinga, dakako, uz dozvolu roditelja ako nisi punoljetan/a.

Pronađi stručnjaka na dobrom glasu

Iako se u američkim teen filmovima čini kao da probušiti  uho može svatko pomoću igle i krumpira ili leda, to ipak nije nešto  što bi trebao/la pokušavati uraditi sam/a. Raspitaj se kod prijatelja ili poznanika o stručnjaku koji to dobro radi. Uho se može probušiti i u zlatarnama, a na druga mjesta piercing je najbolje staviti u tatoo salonima koji su specijalizirani i za tetovaže i za piercing.

Postavljaj pitanja

Kada dođeš u salon, nikako se nemoj samo prepustiti u proces piercanja, nego prvo pitaj baš sve što te zanima. Pitaj čime će napraviti piercing, kako dugo moraš nositi  tzv. „medicinsku naušnicu“, postoji li opasnost od infekcija, kako izbjeći infekcije. Ne boj se postavljati pitanja jer se ipak radi o tvom tijelu.

Pištolj za bušenje mora biti steriliziran

Nakon svake uporabe, salon mora sterilizirati pribor kojim se radi piercing pa ako vidiš da on nije pravilno očišćen ili da ga pred tobom ne vade iz zatvorene vrećice, nemoj pristati na piercing. Posljedice mogu biti jako loše za tvoje zdravlje.

Možeš zatražiti hipoalergijsku naušnicu

Mnogi su ljudi alergični na različite metale. Ako si ti jedan od njih ili pak samo sumnjaš na to, svakako to moraš reći prije bušenja. Tada ćeš dobiti hipoalergijsku naušnicu koja će spriječiti alergijske reakcije.

Stavljanje piercinga će boljeti

Bušenje bilo kojeg dijela tijela ne može biti bezbolno pa će i stavljanje piercinga ili naušnice boljeti, ali samo nakratko. Moraš biti spreman/a na nekoliko sekundi jače boli. Ako se bojiš da ćeš se zbog toga onesvijestiti, svakako to reci u salonu kako bi sjedio/la ili čak i ležao/la ako je potrebno.

Moguća je natečenost kroz nekoliko dana

Nakon stavljanja piercinga, bol će ubrzo nestati, no moguće je da se pojavi mala oteklina ili crvenilo kroz iduća 24 – 72 sata, posebno ako tijekom noći spavaš naslonjen/a na taj dio tijela. Ako nakon tri-četiri dana oteklina ne nestane, moguće je da se radi o infekciji pa odmah posjeti svog liječnika.

Prije nego odeš iz salona, upamti kako se moraš brinuti o piercingu

Baš kao i tetovaža, piercing je strano tijelo u našoj koži pa mu treba posvetiti posebnu pažnju kako bi sve prošlo bez neželjenih posljedica. U salonu obavezno pitaj kako moraš čistiti piercing i toga se strogo pridržavaj, bez iznimke. Uobičajeno je da se tijekom narednih šest tjedana posebna briga posvećuje čišćenju, no za svaki slučaj preporučujemo i dulji period.

Područje nosa posebno je osjetljivo

Stavljanje piercinga  u bilo koji dio tijela predstavlja određen rizik, no područje nosa i gornjeg dijela uha je posebno osjetljivo. Naime, ti dijelovi tijela sadrže hrskavicu, a infekcije koje zahvate hrskavicu teže se liječe. Osim toga, ako si sklon/a čestim prehladama i curenju nosa, razmisli o tome je li stavljanje piercinga u nos uistinu pametna ideja.

 

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.