Tehnologija brzog punjenja baterije

Iako postoje tehnologije koje omogućuju brzo punjenje do određenog postotka napunjenosti baterije, možda se uskoro nađe i rješenje za trenutno punjenje...

Brzi punjači tijekom samog procesa punjenja djeluju na temelju određenih projektnih parametara baterije. Punjač ne kontrolira struju punjenja, već pametni telefon.

Quick Charge 1.0 je tehnologija koja povećava učinkovitost punjenja do 10 W snage. Brzo punjenja odvija se u rasponu između 0% i 30% napunjenosti baterije, a zatim se punjenje usporava.

Quick Charge 2.0 je tehnologija koja omogućava još brži prijenos energije između pametnog telefona i izvora napajanja. Razlikujemo dvije klase Quick Charge 2.0 tehnologiju; klasa A koja se odnosi na tablete i pametne telefone i klasa B koja se odnosi na ostale prijenosnu elektroniku. Omogućava punjenje baterije od 0% do 60% u 30 minuta, a zatim se punjenje usporava.

Tehnologija brzog punjenja baterije

Quick Charge 3.0 tehnologija poboljšava samu učinkovitost punjenja baterije. Korištenjem algoritma Intelligent Negotiation Optimum Voltage (INOV), koji omogućava ugađanje izlazne struje i smanjuje se količina energije koja se gubi na toplinu koja se stvara tijekom punjenja. Baterija se napuni od 0% do 80% u vremenskom periodu od približno 35 minuta, preostalih 20 se puni usporeno.

Quick Charge 4.0 je tehnologija koja omogućava poboljšanje sadašnjeg standarda tehnologije Quick Charge 3.0 u iznosu od 20%, primjenom Quick Charge 4.0 tehnologije baterija se od 0% do 50% može napuniti za 15 minuta. Također primjenjuje i novu generaciju INOV algoritma za upravljanje energijom, ali i toplinom koja se oslobađa tijekom procesa punjenja.

Ipak, unatoč rezultatima koje ostvaruje ovakva tehnologija znanstvenici sa Sveučilišta Purdue smatraju kako su na pragu otkrića baterija koja bi se punila gotovo trenutno. Takvo otkriće ima potencijal promijeniti razvoj mobitela, ali i električnih vozila. Prof. John Cushman koji predaje na Sveučilištu Purdue i suosnivač tvrtke IF-baterry, izjavio je kako je najveći izazov produžiti vijek trajanja same baterije i pojednostaviti infrastrukturu koja služi za punjenje.

A. B

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.