Tjedan dizajna Zagreb – #tdzg

Tjedan dizajna Zagreb - #tdzg okuplja mnoštvo hrvatskih i svjetskih dizajnera, najveći je festival dizajna u Hrvatskoj i svakako nudi brojne zanimljivosti i razloge za posjet...

U periodu od 9. do 14. svibnja održava se najveći festival posvećen dizajnu u Hrvatskoj, Tjedan dizajna Zagreb – #tdzg, a novost je da po prvi puta festival ima i svoju temu – „U čemu je problem“. Njome se pokušava usmjeriti pažnja društva na sami kreativni proces, a na to pitanje pokušati će odgovoriti grčka arhitektica Katerina Kamprani svojom izložbom “The Uncomfortable”.

Središnja lokacija je Lauba i posebno osmišljen #tdzg Dizajn park koji se prostiru na više od pet tisuća kvadratnih metara, ali i na više od pedeset partner lokacija.

Program će se sastojati od dinamičnog sadržaja, hrvatskih i svjetskih premijera, radionica, predavanja, izložbi, modnih revija… Novost je #tdzg Food designe gdje će se u suradnji s kolektivom Na_Oko predstaviti svi aspekti dizajna hrane, a gosti će biti nizozemski studio Foodcuratos i francuski studio Toolsoffood, koji su trenutno vodeći svjetski stručnjaci; dizajniraju i savjetuju svjetsku prehrambenu industriju.

Tjedan dizajna Zagreb - #tdzg

Zemlja partner je Austrija, na samom otvorenju 9. svibnja nastupiti će bečki DJ Peter Kruder, zatim 11. svibnja održati će se 2. Noć dizajna na više od pedeset lokacija sa završnim partyem u Laubi, koncert će održati i bend Nipplepeople, dok je subota rezervirana za modne revije.

U suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt postaviti  će se i izložba najveće tvornice namještaja Austro-Ugarske Monarhije, ali i dvorski dobavljač, a to je hrvatska tvornica Bothe & Ehrmann.

U sklopu #tdzg Dizajn parka održati će se prodajne izložbe #tdzg Expo i #tdzg Market, a na njima će biti predstavljeno oko desetak hrvatskih premijera i više od dvadeset svjetskih premijera dizajnerskih predmeta i automobila. Održati će si i najveća europska konferencija o dizajnu automobila Auto(r), i hrvatska premijera dokumentarnog filma Driving Dreames, čija je tema zlatno doba talijanskog dizajna automobila.

Prvi puta dodjeljuje se i #tdzg Nagrada u iznosu od 10 000 kuna, a namijenjena je jednom od sudionika u svrhu poticanja hrvatskog dizajna.

Program Tjedna dizajna Zagreb – #tdzg može se pratiti na njihovoj internetskoj stranici i društvenim mrežama.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.