Istina ili laž?

Nedoumica između istine ili laži zasigurno nije ugodna situacija, međutim, laž se govorom tijela može i sama razotkriti...

Svi smo bili u situaciji kada nam je prijatelj ili prijateljica ispričao priču, a mi ostali u pitanjima je li sve to zaista istina. Laganje nije lijepo, i zbog laganja gube se prijatelji, prekidaju veze, gubi ugled u društvu. Jednom izgubljeno povjerenje teško se vraća ili ga je nemoguće vratiti, jer nitko ne želi gubiti vrijeme s takvom osobom ili da ga lažljivac ponovno dovede u neugodnu situaciju.

Koji su znakovi na koje trebamo obratiti pažnju prilikom razgovora s nekim, a mogli bi upućivati na laganje?

Na samom početku razgovora ili kada vam osoba tek prilazi obično se nasmiješi, lažan osmijeh se vrlo brzo primijeti, a i laganje povećava aktivnost onih mišića koji se nalaze oko usta.

Tijekom razgovora lažljivci teško mogu održavati izravan kontakt očima, tako da često usmjeravaju svoj pogled u nekom drugom smjeru.

Istina ili laž?

Lažljivci pričaju kratke priče, bez detalja, jer ih ne znaju niti sami, a možda nisu sigurni ni koliko zna druga osoba kojoj pričaju svoju laž.

Osobe koje lažu uvijek nalaze nekoga drugoga tko je kriv, ali to nije i „viša sila“. Kada osoba koja je sklona laganju negdje zakasne zbog sporog prometa i iznenadnog snijega, krivac će biti promet, tj. drugi ljudi. To čine kako bi krivnju maknuli sa sebe.

Lažljivci mijenjaju ritam disanja i dubinu glasa, kada izgovaraju dijelove priče koje su laži glas im je dublji, a disanje otežano. Ubrzava se i broj treptaja oka.

Dodirivanje nosa je često jer upravo područje oko nosa počinje ispuštati histamine prilikom laganja, lažljivci često imaju nervozne ruke i ostavljaju dojam kao da ne znaju kamo s njima.

Nitko ne voli kada mu se laže, uostalom, istina je višestruko isplativa i prije ili kasnije se sazna. Najbolje je sve situacije koje mogu zakomplicirati bilo koji odnos ili povrijediti drugu osobu iznijeti na „svjetlo dana“, tj. jednostavno reći istinu…

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.