Kako do prakse

Bilo da si student/ica koja tek počinje lagano razmišljati o praksi u sklopu fakulteta koju bi želio/la obaviti ovog ljeta ili pak si učenik/ca koji/a hitno mora odabrati praksu u ovom polugodištu, vrlo je važno da doneseš pametnu odluku.

kako-do-prakse Iako ti se to možda čini kao nepotrebna gnjavaža, odabir prave prakse može kasnije značajno utjecati na dobivanje prvog zaposlenja. Upravo zato u nastavku ti donosimo savjete koji će ti pomoći da dođeš do svoje  prakse iz snova.

Ne boj se letjeti visoko, kako do prakse

Iako narodna uzrečica kaže da tko visoko leti, nisko pada, mi se ne slažemo s time. Ako ti nećeš htjeti najbolje za sebe, tko će? Kada tražiš mjesto na kojem želiš odraditi praksu, ne boj se postavljati upite u svojim tvrtkama iz snova. Svakoj će kompaniji dobro doći besplatna radna snaga koju im ti u ovom trenutku predstavljaš, a ako se pokažeš marljivim i uistinu sposobnim, praksa se nakon završetka školovanja vrlo lako može pretvoriti u stalno zaposlenje, a tko to ne bi želio? Ne zaboravi da uz prijavu moraš napisati najbolji mogući životopis i molbu. S obzirom da u ovom trenutku vjerojatno ni nemaš čime popuniti područje radnog iskustva u CV-u, fokusiraj se na svoje vještine i sposobnosti.  Spomeni predmete s fakulteta ili škole koji su od presudne važnosti za pojedino mjesto.

Umreži se! Kako do prakse

Stručnjaci kažu da se tek 50% poslova i praksi dobiva putem javnih natječaja. Sve ostalo ovisi o popularnom networkingu, odnosno poznavanju pravih osoba. Današnje društvene mreže  svima su dostupne pa je to jedan od dobih načina na koji možeš upoznati prave ljude. Postoji i specijalizirana poslovna mreža LinkedIn na kojoj možeš tražti kompanije koje trebaju pripravnike ili nove zaspolenike, a isto tako možeš iznijeti svoj CV i napomenuti da si u potrazi za praksom. Na mrežama slijedi one osobe koje su ti zanimljive zbog posla i za koje misliš da bi ti mogle dati kvalitetne informacije.

Napravi domaću zadaću, kako do prakse

Bilo da se za odrađivanje prakse prijavljuješ putem maila ili pak osobno obilaziš one kompanije i ustanove koje su ti zanimljive, ne zaboravi se zahvaliti ljudima s kojima si došao u kontakt, a koji odlučuju o biranju osobe za praksu. Idući dan svakako im pošalji e-mail u kojem se još jednom zahvaljuješ te im napomeni da ih srdačno pozdravljaš u iščekivanju povratnih informacija.

Iz svega izvuci pouku

Čak i ako ne uspiješ od prve „upecati“ praksu koju želiš, to je prilika da i iz toga nešto naučiš. Razmisli jesi li pogriješio/la u čemu i što bi idući put moglo biti bolje odrađeno. Nikada se nemoj prestati boriti jer poslodavci najčešće najviše cijene upravo upornost i stalnu želju za učenjem.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.