Kako preživjeti zadnju godinu u gimnaziji

Ako čitate ovo, znači da ste došli do posljednjeg poglavlja u svom srednjoškolskom obrazovanju. Pretpostavljam da su vam posljednje tri godine preletjele, jesam li u pravu?

Kako-preživjeti-zadnju-godinu-u-gimnazijiKako preživjeti zadnju godinu u gimnaziji

 

Pa, dobro došli u narednih nekoliko mjeseci slušanja sljedećeg: “morate početi s učenjem za maturu”, “koji fakultet namjeravate upisati?”, “ne znam kako ćete vi proći višu razinu iz mog predmeta”, “nema veze što ste zadnja godina, ako ne zadovoljite kriterije, družit ćete se sa mnom na produžnoj i ić na jesenski rok mature”. Da… A loš dio je što vam to “tupe” samo profesori – sad zamislite kakva je tek panika u glavi vaših roditelja i što ćete sve slušati od njih.

Bilo kako bilo, puno čimbenika utjecat će na vas u 4. razredu. Kako vas stres ne bi požderao žive, odlučih podijeliti nekoliko savjeta s vama vezano uz to kako preživjeti ovu školsku godinu.

 

  1. Ostvaruj planirano – dan po dan

Ne radi si planove na duge staze, kao na primjer: “za mjesec dana ću početi s učenjem za maturu iz hrvatskog”. Ne, ne i ne! Postoji mogućnost da će se za mjesec dana nakupiti toliko gradiva iz ostalih predmeta i još se toliko stvari može dogoditi do tad da ne možeš nikako znati hoćeš li uopće imati uvjete za ostvarenje tad već zastarjelog plana. Način na koji bi trebalo planirati jest dan po dan. Kada se probudiš ujutro, posloži si u glavi što ćeš sve napraviti tog dana vezano uz školu. Ako treba, zapiši to na papir. I ne pretjeruj. Trebaš poznavati sam sebe dovoljno da zaključiš kolike su tvoje sposobnosti i koliko posla možeš odraditi u jednom danu.

  1. Naspavaj se

Nisam jednom ostala budna cijelu noć kako bih učila za neki važan test. I nikada nisam postupila kako treba kada sam to napravila. Ključna stvar za uspjeh je upravo odmor. Ako nisi naspavan, idući dan ti mozak neće funkcionirati kako treba, zajedno s cijelim organizmom. Počni raditi na vrijeme i koncentriraj se na posao. Uostalom, vjeruj mi, bolje je dobiti slabiju ocjenu i biti naspavan nego ocjenu koja je ispod ciljane, a bit mrtav umoran.

  1. Koncentriraj se!

Ako misliš da će ti video o pandama koje se igraju u snijegu ili igrica na mobitelu pomoći s učenjem jer knjiga stoji otvorena ispred tebe – varaš se. Prije nego što uopće kreneš učiti, ugasi (ne, nemoj stišat, UGASI) mobitel, youtube, facebook i sve ostalo što te može dekoncentrirati.

  1. Uzimaj pauze tijekom učenja

Nemoj se forsirat i učit po 3-4 sata bez prestanka, na taj način ti koncentracija pada. Najefektnije jest učiti po sat vremena nakon čega slijedi pauza od 10-15 minuta.

  1. Vodi vlastite bilješke

Bilješke profesora nekada znaju biti preopširne u smislu da je u njima “nadrobljena” tona stvari koje se uopće neće naći u testu. Podcrtavaj si ono bitno i, ako će ti pomoći, prepiši samo to bitno na zaseban papir. Dokazano je da se pamti ono što se prepisuje (naravno, ako ti misli nisu negdje drugdje). I nikako nemoj zaboraviti knjigu – bilješke odande također možeš dodati na taj zaseban papir.

  1. Ne zanemaruj svoj organizam

Samo zato što sutra imaš dva testa i jedan usmeni ne znači da nemaš vremena za večeru. Ako ćeš ga zanemarivati, tijelo ti neće biti nimalo zahvalno. Jedi redovno i zdravo te povremeno vježbaj.

  1. Nije kraj svijeta

Ako ti se dogodilo da si dobio lošu ocjenu, ne znači da ćeš završiti na ulici. Smiri se, dogovori se sam sa sobom kada i kako ćeš to ispraviti i nastavi raditi kontinuirano.

  1. Matura

Ukoliko ti fakultet nudi mogućnost biranja nekoliko izbornih predmeta, ne znači da ih moraš uzeti i do tri pa ćeš vidjet koji ćeš bolje napisati. Radije uzmi onaj u kojem si najbolji i posveti mu se u potpunosti.
Ista stvar vrijedi i za odabir razina obaveznih predmeta – ako ti ni za jedan fax ne treba viša razina matematike, nemoj ju uzimati. Vjerovatno ti neki drugi predmet nosi više posto pri upisu, pa se posveti tome.

 

To bi bilo to od mene. Nadam se da ćete poslušati barem neke od mojih savjeta, a još više se nadam da će vam isti pomoći. Sretno!

Kako preživjeti zadnju godinu u gimnaziji.

08.04.2016  Franka Gazdek

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.