KVIZ – Kako reći roditeljima da imam dečka?

Adolescencija je razdoblje u kojem mnogi ulaze u prvu vezu, no reći to roditeljima nije nimalo jednostavno.

kako-reći-roditeljima-da-imam-dečkaDok se dečkima nekako više tolerira što s 14, 15 godina imaju prvu djevojku, roditelji nekako teže prihvaćaju kada njihova kći ima dečka, iako smo duboko zagazili u 21.stoljeće. No nema razloga da zato ne bi bila iskrena s roditeljima i rekla im kako stoje stvari. Baš kao i tvoji muški vršnjaci,  ti također imaš pravo na stjecanje prvih iskustava u tinejdžerskim godinama.

Kako reći roditeljima da imam dečka? Kroz korake koje donosimo u nastavku bit će mnogo lakše upoznati reoditelje s novom situacijom.

Odluči kome ćeš prvo reći

Ako imaš bolji odnos s jednim od roditelja, možda je dobra ideja prvo reći njemu. Primjerice, ako si oduvijek bila poznata kao tatina curica, zasigurno s njime imaš bolji i otvoreniji odnos. S druge strane, ako si mamu uvijek smatrala svojim utočištem, tada prvo reci njoj. Bit će ti lakše ako se odjednom ne moraš suočiti s oboje, a onaj kome prvo kažeš kasnije ti može pomoći da tu vijest lakše priopćiš i drugom roditelju. Dakako, smatraš li da su ti oba roditelja jednako otvorena ili pak jednako stroga, tada je ipak najbolje reći im istovremeno.

Odaberi dobro vrijeme

Uvijek kada se nekome mora priopćiti nezgodna vijest, potrebno je odabrati najbolje moguće vrijeme. Nikako nemoj odabrati vrijeme u kojem vidiš da su ti roditelji u gužvi, pod velikim stresom ili pak neraspoloženi. Pričekaj da budu u dobrom raspoloženju jer će tako i vijest bolje prihvatiti. No nemoj da ti čekanje idealne situacije bude izgovor da uvijek iznova odgađaš. Jednostavno uhvati prvu idealnu situaciju i reci im ono što moraš.

Uvježbaj što ćeš im reći

Da bi ti bilo lakše reći im sve što želiš, pokušaj prvo smisliti kako ćeš oblikovati rečenice da bi im rekla ono što je uistinu važno. Na komad papira zapiši svoje misli i uvježbaj ispred ogledala. Tako ćeš ujedno i psihički biti spremnija za ono što te čeka.

Skupi hrabrosti i pokreni razgovor

Pozovi oboje ili jedno od roditelja, reci im da im moraš reći nešto važno, a potom reci sve kako si i uvježbavala. Reci im da je u tvoj život ušla nova, tebi vrlo draga osoba s kojom se dobro osjećaš te da bi im voljela reći nešto više o tome

Objasni im zašto misliš da si spremna za vezu

Kako reći roditeljima? Budimo realni, teško će bilo koji roditelj prihvatiti da više nisi njihova mala curica koja se igrala kockicama i lutkama, nego da sada imaš dečka. Ako ti misliš da si spremna za vezu, a pretpostavimo da si srednjoškolka, nema razloga zašto to ne bi mogla objasniti roditeljima. Možeš se poslužiti i unaprijed pripremljenim podacima i statistikama s interneta koje će potvrditi da djevojke tvojih godina ulaze u veze.

Budi spremna pregovarati

Moguće je da tvoja novost neće proći dobro pa budi spremna pregovarati, odnosno napraviti kompromis s roditeljima. Primjerice, možeš im reći da neko vrijeme nećeš izlaziti van s njime, nego ćete se viđati samo u školi. Poradi na onom kompromisu za koji misliš da bi tvoji roditelji pristali na njega.

Reci im ponešto o svom dečku

Tvojim će roditeljima biti lakše budu li znali tko je tvoj dečko, odnosno kakva je osoba. Zato im reci nešto o njemu. Primjerice, ako ima odlične ocjene i planove da upiše fakultet, svakako im to spomeni. Isto tako, ako ima veliku obitelj s kojom se odlično slaže, nije na odmet spomenuti ni to. Izdvoji njegove pozitivne osobine, a kasnije će sve biti mnogo lakše.

 

Kako reći roditeljima da imam dečka?

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.