Kako se nositi s prekidom

Svima se dogodi...gotovo da je obavezno u svojoj biografiji ispisati i par tužnih i bolnih redova o prekidima. Kako se nositi s prekidom? Pročitajte!

kako se nositi s prekidomNošenje s prekidom veze nije jednostavno ni u jednoj životnoj dobi. Kada si tinejdžer/ka, hormoni rade svoje pa si vrlo emotivan/a i zbog problema s roditeljima,  prijateljima,  popularnošću, pripremom za upis na fakultet ili srednju školu pa ti se čini da je zbog svega toga još teže preboljeti prekid. Ipak, dobra vijest je da se on uspješno može nadvladati.

 

Reci nekome kako se osjećaš

Kada dođe do stresnog događaja kao što je prekid veze, važno je ne sve držati u sebi, nego podijeliti s bliskom osobom. Neka to bude osoba kojoj vjeruješ i za koju znaš da će tvoj privatni život zadržati za sebe. Ako nemaš nikoga kome se možeš pojadati, razmisli o tome da porazgovaraš sa školskim pedagogom ili psihologom, posebno ako stanje u kojem se nalaziš utječe i na tvoje školske rezultate.

 

Plači koliko god ti je potrebno

Nema ništa loše u plaču, posebno kada si tužan/a, depresivan/a ili čak i ljut/a. Plakanje ti čak može i pomoći jer se kroz suze izlučuje hormon stresa. Osim toga, ako dozvoliš sebi da plačeš u svojoj privatnosti i tako se riješiš nakupljenih emocija, pomoći će ti da ne „eksplodiraš“ tijekom sata ili u drugo neprimjereno vrijeme.

 

Brini o sebi

Nošenje s prekidom može biti izuzetno stresno i ostaviti posljedice na cijeli tvoj organizam. Već ti dovoljno problema zadaju emocije pa si nemoj dopustiti da se uz sve to još i fizički razboliš. Nemoj preskakati obroke i pazi da budu uravnoteženi. Dakako, bit će dana kada ćeš htjeti jesti samo čips ili čokoladu, no nemoj dozvoliti da ti to prijeđe u naviku. Budeš li brinuo/la o svome tijelu, brže ćeš se oporaviti i psihički.

 

Zaokupi se nečime što voliš

Nakon što iz sebe izbaciš nakupljene emocije, zaokupi se nečime što voliš raditi, bilo da je riječ o sportu, igranju igrica, crtanju, pečenju kolača i slično. Nastavi raditi ono što  voliš pa ćeš se vrlo brzo vratiti u normalu. Prekid je također i svojevrsna prilika da kreneš ispočetka. Preuredi svoju sobu, pokloni odjeću koju više ne nosiš, upiši neki tečaj koji te oduvijek zanimao.

Ne navlači na sebe loše navike

Nažalost, mnogi ljudi u depresivnom stanju posežu za alkoholom, cigaretama pa čak i drogom. Ne dozvoli da ti budeš jedan/a od njih. Nijedna osoba na svijetu nije vrijedna toga da na sebe navučeš loše navike kojih ćeš se teško riješiti. Ako se uhvatiš kako razmišljaš o tome, pokušaj se odmah zaokupiti nečim drugim, a ako je potrebno, potraži i pomoć roditelja ili neke druge starije osobe kojoj vjeruješ.

 

Shvati da si sjajna osoba

Bit će potrebno neko vrijeme da se vratiš na stare staze, no nikada nemoj sebe okrivljavati za prekid. Za vezu, a tako i za prekid, potrebne su dvije osobe. Sada se usredotoči na sebe jer, na kraju krajeva, ti sam/a sebi moraš biti najvažniji/a. Shvati da si krasna osoba koja zaslužuje sve najbolje, a to ćeš jednog dana i dobiti.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.