Kako studentsku sobu prilagoditi sebi?

Ako te ove godine čeka upis na fakultet i preseljenje u drugi grad, zasigurno ti neće biti lako odvojiti se od svoje sobe i svega što ti je poznato. Ipak, to ne mora biti traumatično iskustvo.

sobaVidjet ćeš da ćeš se nakon 3-4 mjeseca u drugom gradu i unajmljenom stanu ili sobi u studentskom domu osjećati kao da si već godinama tamo. Dakako, nakon napornih dana na predavanjima bit će ti lijepo vratiti se u udobnu sobu prilagođenu sebi i svome ukusu, no kako studentski dom ili unajmljeni stan ne dopuštaju velike intervnecije u prostoru, moraš biti kreativan/a i pomoću sitnica redizajnirati prostor. Isto vrijedi i ako si već na studiju i tek počinješ stan prilagođavati sebi i svojim potrebama.
Upravo zato u nastavku donosimo jeftine ideje koje možeš primijeniti u svojoj studentskoj sobi i osjećati se kao kod kuće.
Nabavi biljku
Biljka oživljuje svaki prostor i lišava ga onog kliničkog ugođaja. Običnu lončanicu možeš nabaviti u bilo kojoj cvjećari već od desetak kuna. Odabir prilagodi uvjetima u sobi, a ako se bojiš da će ti biljka uginuti, nabavi barem kaktus i zalij ga svaka dva tjedna. Sigurni smo da će preživjeti.
Polica sa sitnicama
Prilagođavanju u novoj sredini pomoći će poznate stvari, odnosno sitnice koje tebi mnogo znače. Svaka studentska soba ima policu pa osim knjiga na nju možeš postaviti razglednice, fotografiju s dečkom ili najboljom prijateljicom, maketu vlaka ili broda koju si dugo sastavljao/la…Ukratko, sve ono zbog čega ćeš se u sobi osjećati kao doma.
Ukrasi na zidu
Motivacijski natpisi ili pak najdraže slike i fotografije mogu biti lijep ukras na zidu, no kako ih postaviti, a da ne oštetiš zid? Jednostavno, umjesto čavlića i teških okvira koristi ljepljivu traku. Na taj način nećeš ostaviti trag na zidu, a i vrlo lako ćeš ih prenijeti u novi stan ako ćeš se opet seliti.
Uredi radni kutak
Kako bi što uspješnije rješavao/la studentske obaveze koje će biti pred tobom, važno ja da imaš sređen radni kutak. Obavezno moraš imati stol na koji ćeš moći odložiti računalo i na kojem ćeš moći neometano učiti. Na zid iznad stola postavi raspored predavanja i sve papiriće koji imaju veze sa studijem. Pokušaj u tom kutku sobe imati što manje detalja koji bi ti mogli odvlačiti pažnju tijekom učenja.
Kutak za opuštanje
Dakako, studentski život sa sobom nosi i upoznavanje novih ljudi s kojima ćeš se sada moći družiti bez ometanja roditelja. Zato jedan dio sobe prilagodi zabavnoj strani studiranja. Ispuni ga udobnim jastucima i malim stolićem. Nisi li u mogućnosti nabaviti stolić, poslužit će i hrpa starih časopisa ili pak sanduk koji možeš prekriti lijepom tkaninom.
Svjetiljka i svijeće
Prilikom učenja bit će ti potrebna dobro osvjetljenje, odnosno kvalitetna svjetiljka uz koju nećeš naprezati oči pa se svakako potrudi nabaviti barem jednu. Ako si u studentskom domu, stolnom svjetiljkom ćeš i manje ometati cimera/icu u slučaju kad on/a spava, a pred tobom je cjelovečernje učenje. Za sve druge prilike nabavi svijeće. Možeš nabaviti mirisne svijeće ili pak neutralne. Pridonijet će atmosferi u sobi i pomoći ti u opuštanju.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.