Ledeni turizam u proljeće

I ovo proljeće u blizini gradića Ferryland donosi ledenjake, ali nešto posebnije zbog njihove veličine i blizine samoj obali...

Uobičajeno je da se svakog proljeća u blizini otoka Newfounland u sjeverozapadnom Atlantskom oceanu pojavljuje mnoštvo ledenjaka, a također su uobičajene i turistički obilasci i dio su uobičajene turističke ponude.

Međutim, ovog proljeća u blizini gradića Ferryland došlo je do blokade u prometu upravo zbog pojave ledenjaka koji su iznimno veliki, ali i jako blizu obali; svi su željeli fotografirati ledenjake i na taj ih način ovjekovječiti.

Ledena turistička atrakcija

Zanimljivo je da je najveći dio ledenjaka zapravo sakriven ispod morske površine, a ono što je vidljivo je njegov vrh. Ledenjak nastaje na mjestu gdje se snijeg više skuplja nego što se topi, ipak, tek nakon nekoliko desetljeća ili stoljeća nastaje ledenjak. Glaciologija je znanost koja proučava ledenjake, odnosno led i prirodne pojave vezane uz led. Ledenjaci su najveći spremnici slatke vode, može ih se naći svakom kontinentu osim Australije. Ledenjaci su također i izvrstan pokazatelj klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, jer su jako osjetljivi na porast temperature, odnosno to je vrlo lako vidljivo u omjeru između zaleđenog snijega od kojega se sastoji ledenjak i otopljene vode.

Gradonačelnik grada, Adrian Kavanagh, izjavio je kako je uobičajeno da se ledenjaci zadrže do kasnog proljeća ili ranog ljeta, ali se čini da će ovi ostati duže zbog svoje veličine, što je svakako dobra vijest za turističke organizatore.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.