Ljubomora i prijateljstvo

Prijateljstvo je jedan od najvrijednijih odnosa kojeg imamo u životu, ipak, ljubomora se ponekad javi čak i u prijateljstvu...

Ljubomora ponekad dolazi polako, gotovo neprimjetno, ali s vremenom se može pretvoriti u pravi problem i značiti prekid prijateljstva. Ljubomora obično počinje kada prijatelja ili prijateljicu počnete gledati kao suparnika, konkurenciju, kao osobu u usporedbi s kojom trebate biti bolji. To se može odnositi na bilo što, imati bolje ocjene, ljepše i skuplje hlače, više prijatelja, ostajati duže vani u izlascima… Ukoliko ovakvi osjećaji postoje, zasigurno su znakovi za uzbunu, jer je prijateljstvo polako počelo gubiti svoj pravi smisao.

Zašto biti ljubomoran na uspjeh koji ostvari prijatelj ili prijateljica? Jeste li vi u tome trenutku pravi prijatelj?

Ljubomora i prijateljstvo

Što učiniti? Ako ste pravi prijatelj radovati ćete se zajedno sa svojim prijateljem za svaki njegov uspjeh, pohvaliti ga i poželjeti mu još mnogo takvih.

Kako se osloboditi ljubomore? Prvo je potrebno razjasniti unutar sebe što je to što nas čini ljubomornima i zatim odbaciti takve osjećaje, jer oni sigurno nemaju prave razloge za postojanje.

Razlog ljubomori možda može biti zamjeranje drugima što oni imaju, a mi nemamo (mislimo da nemamo), dakle u toj situaciji drugi nisu krivi, a ponajmanje je kriv naš najbolji prijatelj ili prijateljica, pokušajte isplanirati i ostvariti svoje ciljeve. Ako vam je do nekoga stalo i neprestano svojim ponašanjem pokazujete ljubomoru, koja vremenom postaje sve veća, otjerati ćete tu osobu od sebe i najvjerojatnije upropastiti prijateljstvo. Ljubomora može značiti i da imate strah od napuštanja.

Na kraju da li su svi ti razlozi za ljubomoru realni, kakva korist od ljubomore?

Prijateljstvo je jedan od najvrijednijih odnosa koje imamo u našem životu, ponekad traje još od vrtića ili osnovne škole, prijateljstvo je nešto u čemu možemo pronaći utočište u teškim životnim trenutcima, a iskren razgovor s prijateljem ili prijateljicom nema cijenu.

Ljubomora, koje je često neutemeljena, nije dovoljan razlog za odbaciti odnos koji bi mogli sačuvati i njegovati kroz čitav život.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.