Volim sport – biciklizam

Proljeće je idealno vrijeme za bavljenje sportom, zašto ne odabrati upravo biciklizam, uz koji istovremeno možete uživati u predivnoj prirodi?

Biciklizam je jedan od onih sportova koji nam osim tjelesne kondicije, omogućuju i upoznavanje predivnih krajolika, kao što su vožnje po otocima ili brdski biciklizam, upoznavanje novih mjesta, boravak na svježem zraku i u netaknutoj prirodi.

Kakav bicikl odabrati? Prilikom kupnje bicikla svakako je savjet posjetiti specijaliziranu prodavaonicu gdje uostalom i rade iskusni prodavači koji vam mogu odgovoriti na sva pitanja i dati konkretne savjete. Primjerice, koja je idealna veličina okvira, ali i u tom slučaju sjedalo i upravljač prilagođavaju se vlasniku. Vrsta bicikla ovisi o vrsti biciklizma kojom se želite baviti, ali bicikl bi prvenstveno trebao biti onakav kakav vama najviše odgovara. Monty bike je bicikl namijenjen šumskim putovima, kamenjarima i makadamima. Bicikl s tanjim gumama namijenjen je cesti i površini koja nema tolike izazove prilikom same vožnje.

Volim sport - biciklizam

Koju oprema je najbolje imati na sebi/uz sebe prilikom vožnje bicikla? Oprema koju nosite može biti velika pomoć ili značiti ugodniju vožnju. Podstavljene biciklističke hlače čine vožnju ugodnijom, šprinterice imaju dodatak na potplatu koji se prikopča na pedalu i tako omogućuje da je noga neprestano spojena s pedalom, a mišić je u svojoj maksimalnoj snazi. Biciklistička majica može biti od dvostruke važnosti, jer osim što ju je ugodno nositi prilikom vožnje, može imati i ušivene džepove koji mogu poslužiti kao mjesto gdje će se spremiti mini alat ukoliko dođe do manjih kvarova na biciklu tijekom vožnje ili za rezervnu gumu, jer probušena guma na putu je čest slučaj, ali može bit i veliki problem. Osim toga, ne smije se zaboraviti na kacigu koja prilikom pada zaista može značiti zaštitu od težih ozljeda.

Koje su prednosti biciklizma? Biciklizam pozitivno utječe na kralježnicu, jača kondiciju, gube se suvišni kilogrami, prilikom vožnje bicikla najaktivnije su noge, pa će mišići nogu imati najveći napor, ali i najveću korist. Vožnja biciklom koja traje sat i pol uz jači tempo zbog kojega se oznojimo, može se izgubiti čak do kilogram i pol. Kod brdskog biciklizma aktivni su i mišići ruku.

U početku vožnje bicikla preporučljivo je birati relaciju s manjom kilometražom, a kako se stječe forma, postupno je povećavati. Ukoliko s vremenom poželite nešto više od samo rekreativne vožnje biciklom, uvijek imate mogućnost učlaniti se u jedan od biciklističkih klubova, te sudjelovati na natjecanjima koja oni organiziraju.

A. B.

 

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.