Mind the Mind

 U društvu su, kako u Hrvatskoj tako i u cijelom svijetu, još uvijek izražene predrasude prema psihičkim poteškoćama. U podlozi tog straha nalazi se nerazumijevanje zbog čega velik broj osoba koje pate od njih ne žele zatražiti pomoć, a ukoliko to i učine, njihov je oporavak otežan jer nemaju dobru socijalnu potporu.

efp

Većina psihičke poremećaje povezuje s agresivnošću i opasnošću te ne shvaća da se mentalne bolesti u velikoj mjeri ne razlikuju od kardiovaskularnih bolesti ili bolesti dišnog sustava i da je svim pacijentima potrebna pomoć i podrška.

Iz tog je razloga započeta Mind the Mind kampanja – kampanja protiv stigmatizacije psihičkih poremećaja koju su pokrenuli članovi Europske federacije udruga studenata psihologije (EFPSA) unutar Tima za Socijalni utjecaj. Kampanja se provodi u 23 europske zemlje uz pomoć lokalnih koordinatora i volontera, na čije se pozicije mogu prijaviti svi studenti psihologije te na taj način pridonijeti ostvarivanju cilja cijele kampanje.

U Hrvatskoj traje tek 2 godine i trenutno broji 40 volontera koji održavaju radionice za učenike u šest hrvatskih srednjih škola od kojih se njih pet nalazi u Gradu Zagrebu, no očekuje se povećanje tog broja kako u Zagrebu tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Prikupljanje i obučavanje volontera počinje početkom akademske godine, a same radionice kreću s održavanjem krajem siječnja.

Prema riječima volonterke Lee Metličić, studentice psihologije u Zagrebu, kampanja je sjajna ideja i dobar pokušaj približavanja života ljudi s psihičkim poremećajima srednjoškolcima koji tome još uvijek nisu pretjerano izloženi.

Same radionice sadržavaju brojne interaktivne igre, zadatke te video uratke kojima se nastoji potaknuti sudionike na raspravu o psihičkim poremećajima i uputiti ih u načine na koje mogu pomoći u borbi protiv stigmatizacije oboljelih, ali i gdje potražiti stručnu pomoć ukoliko smatraju da je upravo njima potrebna.

Volonteri imaju samo riječi pohvale za koncept kombinacije igara, videa, kvizova i slika koji izrazito motivira srednjoškolce te ostavlja puno jači dojam nego same riječi.

„Radionice su odlično pripremljene“, tvrdi volonterka Sara Korać, također studentica psihologije u Zagrebu, „a pitanja otvorenog tipa koja postavljamo srednjoškolcima često rasplamsaju raspravu zbog čega volonterima ponestane vremena.“

Iako sam uspjeh radionice ovisi i o kvaliteti komunikacije unutar razreda i aktivnosti sudionika, volonteri uglavnom nisu imali problema s nedostatkom motivacije učenika te su primijetili da srednjoškolce uistinu zanima ova tema i da bi voljeli da se radionice dodatno prošire produbljivanjem tematike.

Mind the Mind možete pratiti i na njihovoj Facebook stranici na kojoj članovi Tima za Socijalni utjecaj dijele sadržaje koji pomažu u borbi protiv stigmatizacije psihičkih poremećaja.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.