Pametna majica – sigurnija vožnja

Tijekom vožnje često dolazi do umora i pospanosti, pomoću pametne majice vožnja će se pokušati učiniti što sigurnijom...

Brojne prometne nesreće uzrokovane su zbog umora i neispavanosti, a događa se i da vozače savlada san. Tijekom vožnje nužna je stalna koncentriranost zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometa, posebno je i naglašena odgovornost prema životu i zdravlju ostalih osoba koje u automobilu putuju s nama. Pametna majica – sigurnija vožnja, način je pomoću kojega će se vožnja pokušati učiniti što sigurnijiom uz pomoć tehnologije.

Tvrtka Toyobo u svojim laboratorijima razvila je pametnu majicu pod nazivom Cocomi, a u njezinu nastanku korištena je tehnologija koja se primjenjuje na nosive stvari poput pametnog sata, tenisica, majice.

Pametna majica - sigurnija vožnja

Majica Cocomi posebno je namijenjena vozačima i osobama koje mnogo vremena provode vozeći. U majicu su ugrađeni senzori koji prate stanje vozača, a ukoliko vozač postane umoran senzori takvo stanje registriraju i upozoravaju ga da bi trebao napraviti stanku ili konzumirati nešto kave ili energetskog pića, što će ga razbuditi i pomoći mu voziti s više koncentracije.

Pametne majice Cocomi trenutno testiraju profesionalni vozači u Japanu koji mnogo vremena provode vozeći, a ukoliko se rezultati pokažu pozitivnima, u širu prodaju mogle bi već u drugom dijelu ove godine. Primjenom ovakve tehnologije i na odjeću za vozače očekuje se da bi se treba smanjiti broj prometnih nesreća.

A. B.

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.