Boje u prostoru

Boje prostoru daju određenu energiju, u određenom prostoru se upravo zbog izbora boje možemo osjećati opušteno ili napeto...

Boja, uz prilagođen namještaj u potpunosti donosi odmor i opuštanje. Prilikom odabira boje potrebno je imati na umu nekoliko pravila; za koju je prostoriju boja namijenjena, kolika je veličina prostorije, kakvo je osvjetljenje u prostoriji, i posljednje, ali i istovremeno najvažnije, osobna sklonost prema određenoj vrsti boja i osobni ukus.

Svaka boja ima određeno zračenje, ono može biti „toplo“ ili „hladno“ , ali može biti i neutralno. Zbog takvih osobina određena boja može utjecati na raspoloženje. Također, svaka je prostorija posebna i ima nešto specifično. Svijetli tonovi vizualno povećavaju prostor, a tamniji tonovi ga smanjuju.

Razlikujemo osnovne, sekundarne i tercijarne boje. U osnovne boje ubrajamo žutu, plavu i crvenu. Sekundarne boje su ljubičasta, narančasta i zelena. Tercijarne boje su zapravo mješavina osnovnih i sekundarnih, a njihovim kombiniranjem dobivaju se različite nijanse.

Boje u prostoru

Blagavaonica bi trebala imati svijetle tonove, koje će joj dati prozračnost i lepršavu energiju, koja asocira na zajedničke objede, razgovor i smijeh, poput svijetlo zelene.

Kuhinja je prostorija kreiranja predivnih obroka za obitelj i prijatelje, pa je poželjno da boja inspirira, daje energiju, a ne uspavljuje. Preporučljive su nježne i tople nijanse.

Kupaonica je mjesto opuštanja, ali i uređivanja i brige o svomu tijelu. Jedan od najboljih izbora je modro plava, sa ponekim efektnim detaljima, poput boje ručnika (na primjer žuti), zatim lijepo dekorirane posude za svijeće ili sol za kupku. Detalji kupaonicu mogu pretvoriti u pravu oazu mira.

Tijekom rada za radnim stolom u radnoj sobi pogled na boju zidova koja podiže energiju i raspoloženje je idealan pogled, a takvu boju može dopuniti sobna biljka koja sa tamno zelenim listovima stvara predivan kontrast i čini prostor ugodnim za rad.

Dječja soba trebala bi biti obojena nježnom bojom poput ružičaste za djevojčice ili svijetlo plave ili zelene za dječake. Djetinjstvo je jedno zaigrano i bezbrižno razdoblje, u odraslom životnom dobu svakako je lijepo sjetiti se te predivne svijetle i prozračne prostorije gdje nije bilo mjesta za noćne more.

Spavaća soba je mjesto opuštanja i posebno je bitno da omogućava lijep i opušten san. Za spavaću sobu idealne su krem boje zidova.

Prilikom izbora boja za svoj dom opustite se i zaigrajte. Prostor u kojem boravite uredite prema svom ukusu i individualnim sklonostima, te na taj način omogućite da vam boravak u njemu bude što ugodniji.

A. B.

 

 

 

 

 

Odgovorite

Vaš mail neće biti javan.